Antalet anmälningar rörande brott i nära relation ökade med tio procent 2024 i polisregion Syd, jämfört med 2023, uppger polisen på sin hemsida.
5 300 anmälningar gjordes i regionen under förra året. Men skriver polisen, det inte bara polisanmälningarna om brott i parrelation som ökat.
– Det finns ett stort mörkertal när det kommer till de här brotten och många utsatta anmäler aldrig det de har varit med om. Därför är det positivt att anmälningarna har ökat. Våld i nära relationer är aldrig en privatsak och en viktig del av vårt arbete är att förmå fler att våga ta steget och anmäla, säger Fredrik Liljeroos, samordnare för polisregion Syds arbete med särskilt utsatta brottsoffer, i en kommentar.
Samtidigt har ärendena som går vidare till åklagare ökat med cirka 20 procent. Fredrik Liljeroos, ser ökningen som positiv, då många brott sällan anmäls.
– Vi har ökat fokus på gärningspersonerna och jobbar systematiskt på att tidigt i utredningen säkra de bevis som krävs för att ärendet ska leda till åtal. Inte minst är det viktigt att filma förhör med målsägande. Det ger helt andra förutsättningar att driva ärendet i mål även om brottsoffret väljer att inte medverka längre fram i utredningen.
Brott mot särskilt utsatta brottsoffer utgör ungefär 40 procent av den totala våldsbrottsligheten i Sverige. Utöver brott i parrelation handlar det om våld mot barn och sexualbrott.
Kvinnofridslinjen är alltid öppen
- Kvinnofridslinjen ger stöd till dig som utsatts för fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld. Samtalet är gratis och du är anonym när du ringer. Ring 020-50 50 50.
