Prenumerera

Logga in

Radar · Miljö

Solcellstak över parkeringar kan bli obligatoriskt i Storbritannien

Solceller som tak över en parkering.

Den brittiska regeringen har lagt fram ett förslag på att göra det obligatoriskt med solcellstak över nybyggda, större parkeringar i landet. Man överväger också att utvidga förslaget till att gälla befintliga parkeringar. 

Parkeringar vid matvarubutiker, kontor och shoppingcenter. Platserna är många där det framöver kan bli obligatoriskt att bygga solceller som tak. Just nu tar Storbritanniens departement för energisäkerhet och nettonoll in synpunkter från allmänheten om förslaget som går ut på att alla nya utomhusparkeringar ska få solceller över sig. Man överväger också hur man kan göra för att applicera detta även på de befintliga parkeringar som finns i landet.

– Just nu skiner solen på hundratusentals parkeringsplatser över hela landet som skulle kunna användas för att driva våra hem och företag, säger energiminister Ed Miliband i ett pressmeddelande

Enligt pressmeddelandet är initiativet ett sätt att ”frigöra underutnyttjat utrymme” och en möjlighet att kunna förse hem och företag med ”ren, billig och säker ström”. Det hela är också en del i regeringens ”Plan för förändring”, som innehåller en rad uppsatta mål, bland annat om att säkerställa lokalproducerad elektricitet och nå 95 procents ”ren energi” till år 2030. 

– Vi vill samarbeta med företag och parkeringsägare för att omvandla våra parkeringsplatser till solcellscarportar för att spara pengar för familjer och företag med ren, inhemskt brittisk energi genom vår Plan för förändring, säger Ed Miliband.

Kan spara pengar

Regeringen uppskattar att ett företag som har en parkering med 80 platser skulle kunna spara cirka 28 000 pund per år i elräkningar om det installerar solcellsdrivna carportar och använder all genererad el.

Solceller över nya parkeringar är redan idag obligatoriskt i bland annat Frankrike, Slovenien samt i fem delstater i Tyskland. Och att utnyttja ”outnyttjad” yta är en tanke som växer på många håll. Nyligen beslutade den brittiska regeringen även att alla nya byggnader måste ha solceller på taket från och med 2027. 

Även i EU har det antagits ett nytt EU-direktiv, EU Solar standard, som innebär att alla nya kommersiella och offentliga byggnader kommer att behöva ha solceller på taket från och med 2026. Lagstiftningen kommer också att gälla vid nyproduktion av bostadshus (större än 250 kvadratmeter)från 2029. Från 2030 kommer även befintliga offentliga byggnader att behöva ha solceller (där det anses tekniskt möjligt). 

Oro för jordbruksmarken

I Storbritannien, liksom i många andra länder, pågår en debatt om huruvida det ska vara möjligt eller inte att sätta upp solpaneler på jordbruksmark. En av ministrarna i departementet för energisäkerhet och nettonoll konstaterade nyligen att det kommer fortsätta byggas solcellsparker på jordbruksmark i Storbritannien, men att det aldrig kommer att ta mer än en procent av jordbruksmarken i anspråk. ”(J)ag vill se en mycket större utveckling även när det kommer till industrilokaler och även villor”. 

I Sverige kom nyligen två domar i Mark- och miljööverdomstolen, som konstaterar att brukningsvärd jordbruksmark inte får tas i anspråk för andra ändamål än livsmedelsproduktion – om det inte är absolut nödvändigt och väl utrett.

Däremot finns det annan mark som kan komma att tas i anspråk. Nyligen rapporterade Vetenskapsradion om att flera sol- och vindkraftsbolag är intresserade av att sätta upp parker på områden som samtidigt kan användas till bland annat naturbete. Det är något som samtidigt skulle kunna bidra till att nå EU:s mål om naturrestaurering. 

– Där skulle man ju kunna göra mycket åtgärder för att gynna flora eller insekter och så, säger Ulrica Swärd på Natutvårdsverket till Vetenskapsradion.

Även i ett mörkt land som Sverige växer solenergin snabbt. Enligt statistik från Energimyndigheten fanns det vid årsskiftet närmare 300 000 nätanslutna solcellsanläggningar i landet, med en total effekt på 4,8 gigawatt. 

I slutet av april invigdes också en ny solcellspark som är Sveriges hittills största. Parken ligger utanför Hallstavik och har en installerad effekt på 64 megawatt och en årlig kapacitet på 63 gigawattimmar – tillräckligt för att försörja cirka 12 000 villor med el. Dessutom är solsellsparken certifierad med Bra Miljöval, som bland annat har kriterier för rutiner för återvinning av solpaneler och placering utanför skyddade naturområden.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV