
Sammanlagt dog över 350 djur på djurparkerna Kolmården, Borås djurpark och Parken Zoo under 2024. I vissa fall har de avlivats bara för att de inte "passar in" i flocken. Det visar en granskning som Djurrättsalliansen gjort. Flera av djuren tillhör utrotningshotade arter.
Under flera år har Djurrättsalliansen granskat de listor som djurparkerna måste lämna in till länsstyrelernas register över vilka djur de har och över de som fötts, dött eller sålts under året. I år har de tittat på Kolmården, Borås djurpark och Parken Zoo, där totalt drygt 350 djur dött under det gångna året.
Till exempel dog fyra bomullshuvudtamariner på kommunägda Borås djurpark, en apa som normalt lever vilt i Colombias djungel och som är akut hotad på grund av regnskogsskövling. Djurrättsalliansen har i ett mail frågat djurparken om varför djuren dog, men parken har enbart svarat med att de avböjer kommentarer.
– Vi vet sedan tidigare att många friska djur avlivas på djurparker för att ge plats åt nya individer. Det kan vara att ungar har fötts, att en individ inte passar in i en flock eller att djur importerats från andra djurparker för att få in nya gener i en flock. Utrymmet på parkerna är begränsat och därför dödas exempelvis så kallade överskottsdjur. Samtidigt lockar de besökare med gulliga djurungar och att de räddar hotade arter. Det går inte ihop, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen, i ett pressmeddelande.
Avlivades för ”anpassning av flockens storlek”
På Kolmården dog två addaxantiloper under 2024. Det finns bara runt 30 individer addaxantiloper kvar i det vilda enligt djurparken, men fler hålls i fångenskap av bevarandeskäl. Ändå avlivades en frisk hane på Kolmården på grund av att han inte längre passade i flocken och ingen annan djurpark ville ta emot honom. Den andra antilopen var en unge som övergavs av sin mamma, skriver Kolmården i ett mail till Djurrättsalliansen.
Även sju nilvattenbockar har dött på Kolmården under förra året, varav tre avlivades för “anpassning av flockens storlek”.
På Parken Zoo i Eskilstuna har nio visayavårtsvin dött under 2024. Några av dem var bara kultingar. Arten är akut hotad. Även sex individer ur den hotade arten ringsvanslemur avlivades, av ”hälso- och välfärdsskäl”. En av orsakerna som anges i rapporterna är bitskador och trauma. Parken har dock inte svarat på några mail om mer detaljer kring dödsorsakerna.
Problem som skapas i fångenskap
– Djuren på djurparkerna hålls i en konstruerad och begränsad miljö, där de inte har möjlighet att själva välja om de ska gå undan och lämna flocken för att till exempel undvika konflikter. Att döda djuren ses alltför ofta som en lösning på problem som är skapade av själva fångenskapen, säger Malin Gustafsson.
Medan nyfödda ungar på djurparkerna många gånger skapar rubriker så är det sällan som det framgår att djurparkerna många gånger dödar ungarna för att byta ut dem mot nya till nästkommande säsong, skriver Djurrättsalliansen i sitt pressmeddelande.
– Djuren är brickor i en cynisk marknadsföring som i grunden handlar om att dra in pengar till nöjesparker. Det är en väldigt liten del av parkernas verksamhet som handlar om artbevarande och extremt sällan som något djur sätts ut i det vilda, säger Malin Gustafsson.