Prenumerera

Logga in

Radar · Inrikes

Storkök vanligaste platsen för matförgiftningar

Grönsaker och sammansatta rätter som sushi och smörgåstårta var vanliga orsaker till matförgiftningar mellan 2019 och 2023, enligt Livsmedelsverket.

Storkök är enligt Livsmedelsverket den vanligaste platsen för matförgiftningar i Sverige, där grönsaker och sammansatta rätter som sushi och smörgåstårta är de främsta orsakerna.

Enligt Livsmedelsverkets rapport Analys av rapporterade matförgiftningar i Sverige 2019–2023 är storkök den vanligaste platsen för matförgiftningar. Grönsaker, sushi och smörgåstårta ligger bakom de flesta fallen. I de flesta fall handlar det om att smittade personer har hanterat maten, vilket har lett till spridning av smittan.

Livsmedelsverket konstaterar att mönstret för matförgiftningar i stort sett är oförändrat jämfört med tidigare år, men att enstaka stora utbrott påverkar statistiken. Pandemirestriktionerna har till exempel dämpat både antalet fall och typen av matförgiftningar under perioden.

Storkök är den vanligaste platsen för matförgiftningar, särskilt i verksamheter som skolor, sjukhus och catering. Här tillagas mat för större grupper, vilket utgör en betydande riskzon. I 85 procent av de rapporterade fallen saknades information om den sista hanteringsplatsen för det misstänkta livsmedlet. När sådan information fanns tillgänglig var storkök och restauranger den vanligaste platsen för smittspridning.

Andra platser där matförgiftningar inträffar är enskilda hushåll, hämtmatställen och primärproduktionen, där livsmedel bearbetas för första gången. Storkök och restauranger har särskilt stor risk eftersom mat hanteras i stor skala, vilket innebär att även små misstag i hantering kan leda till att smitta sprids till många människor samtidigt.

Mat som orsakar flest matförgiftningar

Grönsaker och sammansatta rätter som sushi och smörgåstårta är bland de vanligaste orsakerna till matförgiftningar. I dessa fall handlar det ofta om att smittade personer hanterar maten under tillagning, vilket leder till smittspridning. Vid utbrott av sjukdomar som orsakas av cryptosporidier och lektiner i vegetabiliska livsmedel har grönsaker, bär och baljväxter visat sig stå för en större andel av matförgiftningsfallen än animaliska livsmedel.

Lektiner har pekats ut som orsak i sammanlagt 357 sjukdomsfall. I ett större utbrott som orsakades av otillräckligt tillagade bönor drabbades 280 personer Otillräckligt tillagade bönor, till exempel i form av bönbiffar, är en vanlig orsak ifall med lektinförgiftning.  

– Baljväxter såsom bönor och linser är utmärkta livsmedel som många borde äta mer av. Om man använder torkade bönor och linser i sin matlagning så är det viktigt att man blötlägger och kokar dem enligt anvisningarna på förpackningen. Konserverade bönor kan man äta som de är, säger Jonas Toljander, riskvärderare på Livsmedelsverket, i en kommentar.

Mörkertal och ojämn rapportering

Livsmedelsverket påpekar att många matförgiftningar inte rapporteras, vilket gör att statistiken endast visar en del av helheten. Enligt Jonas Toljander är det viktigt att allmänheten anmäler misstänkta matförgiftningar för att förhindra vidare spridning.

– De flesta matförgiftningar anmäls aldrig så det vi ser i statistiken är bara toppen av isberget. Det är viktigt att man anmäler till sin kommun om man tror att man blivit matförgiftad. Även om man blivit sjuk av något man ätit i hemmet. Då kan kommunen utreda och i bästa fall hindra att fler blir sjuka, säger Jonas Toljander.

Dessutom varierar resurserna som olika kommuner lägger på att utreda och rapportera misstänkta matförgiftningar, vilket leder till ojämn rapportering av misstänkta matförgiftningar. För att få en mer exakt bild av situationen vill myndigheten öka allmänhetens medvetenhet om att anmäla misstänkta matförgiftningar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV