Prenumerera

Logga in

Radar · Fred

Flera länder vill överge minförbudet – ”Förödande för civila”

En man röjer minor.

Den senaste tiden har flera länder meddelat att de tänker lämna Ottawafördraget, som förbjuder användningen av personminor. Det har fått FN:s råd för mänskliga rättigheter att anta en resolution om personminor och mänskliga rättigheter. Ett tydligt budskap, menar Human rights watch.

Ottawafördraget förbjuder användning, lagring, produktion och omplacering av personminor (även kallade truppminor) och har ratificerats av 164 länder runtom i världen. Men på grund av det oroliga omvärldsläget och Rysslands invasionskrig i Ukraina har flera europeiska länder ändrat inställning i frågan. I mars meddelade Polen och de baltiska länderna Estland, Lettland och Litauen att de tänker lämna fördraget. Den första april meddelade även Finland att man ämnar göra samma sak.

Besluten har kritiserats av fredsorganisationer och den 4 april antog FN:s råd för mänskliga rättigheter en resolution om personminor och mänskliga rättigheter. En tydlig signal enligt människorättsorganisationen Human rights watch. 

– FN:s resolution om antipersonella landminor, med stöd av länder från hela världen, sänder ett tydligt budskap om att dessa vapen bryter mot grundläggande mänskliga rättigheter, säger Mary Wareham, biträdande kris-, konflikt- och vapenchef på Human rights watch, i ett pressmeddelande

– Länder som överväger att lämna minförbudsfördraget bör ompröva det, med tanke på den förödande, långsiktiga risken för civila och det globala stödet som finns för förbudet, fortsätter hon.

84 procent av offren civila

Personminor är gjorda för att utlösas av personer som trampar på eller befinner sig i närheten av dem, och gör ingen skillnad på civila personer och soldater, vilket gör att de bryter mot internationell humanitär rätt. Human rights watchs rapport Landmine monitor 2024 visar att 84 procent av alla offer för personminor under 2023 var civila, och att barn utgjorde 37 procent av de fall där man registrerat en ålder. 

Trump-administrationens kraftiga neddragningar för internationellt bistånd har också fått påverkan på arbetet med minröjning i världen, då USA sedan länge varit den största givaren till minröjning och olika rehabiliteringsprogram. 

I och med det så uppmanar FN:s resolution alla stater och andra aktörer till att samarbeta för att påskynda minröjningsinsatser och säkerställa stödet till offer som överlevt personminor. 

– Uttalanden från europeiska länder som vill dra sig ur minförbudsfördraget ignorerar skälen till att de anslöt sig till fördraget från början. De borde påminna sig själva om varför antipersonella minor har stigmatiserats grundligt i decennier och inte sträva efter att få tillbaka detta hemska vapen, säger Mary Wareham.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV