
EU inför nya tullar på amerikanska industrivaror och jordbruksprodukter till ett värde av 26 miljarder euro. Beslutet kommer som ett svar på att USA höjt tullarna på all import av stål och aluminium till 25 procent. Åtgärden förväntas öka de redan spända handelsrelationerna mellan EU och USA.
USA har infört en 25-procentig tull på import av stål och aluminium från hela världen. EU:s svar med tullar till ett värde på 26 miljarder euro omfattar dock inte bara stål och aluminium, utan även textilier, hushållsapparater och jordbruksprodukter. Specifika varor som motorcyklar, whisky, jordnötssmör och jeans påverkas också. Många av de drabbade produkterna tillverkas i republikanska delstater och är riktade för att sätta press på Trump-administrationen.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen säger i ett uttalande att EU är öppna för förhandling och ser USA:s tullar som skadliga för både den europeiska och amerikanska ekonomin. Hon varnade för att tullarna kommer att leda till högre priser, störningar i leveranskedjor och ökad osäkerhet för företag och konsumenter, rapporterar Associated press.
EU:s motåtgärder införs i två steg: den 1 april återinförs tidigare tullar som gällde mellan 2018 och 2020, alltså under Donald Trumps förra presidentperiod, men som pausades under Biden-administrationen, och den 13 april tillkommer ytterligare tullar på amerikanska varor till EU till ett värde av 18 miljarder euro.
EU:s handelskommissionär Maroš Šefčovič försökte i februari avvärja tullarna genom samtal med amerikanska handelsrepresentanter i Washington. Han beklagar nu att ”USA valt att eskalera konflikten”.
Stor exportmarknad
Den europeiska stålindustrin varnar för stora ekonomiska förluster. USA är EU:s näst största exportmarknad för stål, vilket motsvarar 16 procent av unionens totala stålproduktion. Enligt branschorganisationen Eurofer kan EU förlora export på upp till 3,7 miljoner ton stål.
Handelskammaren för amerikanska företag i EU uppmanar båda sidor att omedelbart söka en förhandlingslösning. Konflikten riskerar att leda till förlorade jobb, handel och ekonomisk instabilitet, menar de.
Kanada har också drabbats av de amerikanska metalltullarna och har svarat med egna tullar på 21 miljarder dollar av amerikanska varor. Samtidigt har länder som Australien och Japan fördömt tullarna men inte infört motåtgärder. Kina, som USA dessutom infört en generell 20-procentig tullavgift på, har anklagat USA för att bryta mot Världshandelsorganisationens regler. Det kinesiska utrikesministeriet uppger att de kommer att vidta ”alla nödvändiga åtgärder” för att skydda sina ”rättigheter och intressen”.