
Regeringens, Trafikverkets och Transportstyrelsens arbete med att förbättra förutsättningarna för cykeltrafiken får underkänt av Riksrevisionen. Under tisdagen publicerade myndigheten en granskning som dömer ut åtgärderna som ineffektiva och ibland kontraproduktiva.
Riksdagen vill att förutsättningarna för cykeltrafiken förbättras. Men arbetet som regeringen, Trafikverket och Transportstyrelsen gjort för att nå målen har inte varit effektiva, konstaterar Riksrevisionen.
– Det är en komplex blandning av dålig framkomlighet och andra faktorer som gör att regeringens och de ansvariga myndigheternas arbete inte lever upp till riksdagens förväntningar, säger riksrevisor Christina Gellerbrant Hagberg i ett pressmeddelande.
Granskningen kommer bland annat fram till att det finns brister i framkomlighet när det gäller cykelvägar mellan och inom olika tätorter. På många platser hänger inte cykelstråken ihop. Staten är dessutom betydligt oftare än kommunerna ansvarig för de bristande vägarna.
Cyklingen har inte prioriterats
I den nationella planen för transportinfrastruktur så har inte cyklingen prioriterats, visar granskningen vidare.
”De cykelåtgärder som har prioriterats av bland annat regioner genomförs inte som planerat, och Trafikverket har endast använt hälften av avsatta medel”, skriver Riksrevisionen.
På sina håll har utvecklingen dessutom gått bakåt, när ett antal statliga vägprojekt har lett till att tidigare möjligheter att cykla helt eller delvis har byggts bort.
– Bristerna har i praktiken lett till att cykelinfrastruktur inte håller ihop, att andelen som cyklar inte ökar och att onödigt många cyklister skadas allvarligt på grund av bristande trafiksäkerhet, säger Johannes Österström, projektledare för granskningen, i pressmeddelandet.
”Saknar en helhetsbild”
Granskningen visar också att ”Trafikverket saknar en helhetsbild av var framkomligheten brister och ett samhällsekonomiskt verktyg för cykelåtgärder som möjliggör satsningar där nyttan blir som störst.”
Vidare konstaterar man att regeringens och transportstyrelsens arbete med att utveckla regler har varit passivt. I flera fall har Transportstyrelsen också tagit ställning ”utan tillräcklig förankring i vad forskning och erfarenheter visar”.
Intresseorganisationen Cykelfrämjandet stämmer in i kritiken.
– Alla borde vara chockade över den grova misskötseln som nu konstateras ske. 7 av 10 svenskar vill att cyklingen i Sverige fördubblas till 2035, och det är ett demokratiproblem att staten missköter sitt uppdrag och går emot folkviljan. Vi är glada att Riksrevisionens granskning lyfter de problem som vi sett och pekat på länge. Riksdagen och folket vill se handling, men regeringen och myndigheterna misslyckas till den grad att utvecklingen går bakåt”, säger Per Hasselberg, ordförande på Cykelfrämjandet, till Dagens industri.