
Äntligen ska minkfarmerna stängas – och det kan vi tacka djurrättsrörelsen för, skriver Max Nilsson och Andreas Kahnberg. Segern kan inspirera till kampen mot fler former av djurförtryck, anser de. Speciellt om fler visar praktisk solidaritet.
DEBATT. Med stor glädje tog vi emot beskedet att alla minkfarmer i Sverige äntligen kommer att läggas ner. Framför allt är det ett positivt besked för alla minkar som framöver slipper växa upp och avrättas i dessa dödsläger.
Bakom denna seger ligger utan tvivel djurrättsrörelsens långa och ihärdiga kamp mot minkindustrin. I årtionden har djurrättsaktivister genomfört aktioner mot detta fruktansvärda djurförtryck.
Men lika mycket som djurrättsaktivisters långsiktighet och ihärdighet, är segern över djurplågarna frukten av att man har tillämpat en mångfald av taktiker i sina aktioner. Det handlar om allt från folkbildning och demonstrationer till mer militanta aktioner som fritagningar av minkar och hembesök hos minkindustrins företrädare.
Denna mångfald av taktiker, tillämpade i vått och torrt och under lång tid, har resulterat i minkarnas frigörelse. Detta har varit ett viktigt mål för oss som djurrättsrörelse. Vi tror att tillvägagångssätten i kampen för minkarna är något som djurrättsrörelsen kan ta med sig framöver och inspireras av i kampen mot andra former av djurförtryck.
Vi tror också att solidaritet inom rörelsen kan göra den ännu starkare i framtiden så att vi kan uppnå fler segrar för djuren. Vi får inte glömma att när det gäller kampen mot minkindustrin har kamrater investerat och riskerat väldigt mycket, och en del av dem har betalat ett högt pris i form av exempelvis böter eller fängelsestraff. Om vi som rörelse kan ge en fastare struktur och större regelbundenhet i hjälpen till kamrater som utsätts för ekonomisk repression i aktionssammanhang, kommer vi med stor sannolikhet att kunna göra mer för djuren än vi gör i dag.
Djurrättsfonden finns nu tillgänglig som resurs för djurrättsaktivister som tvingas betala rättegångskostnader, böter och skadestånd på grund av sin kamp för djuren. Men pengarna finns inte automatiskt tillgängliga. Var därför med och skänk pengar till Djurrättsfonden om du vill hjälpa djurrättsaktivister. Sök ekonomiskt stöd om du själv är djurrättsaktivist och behöver hjälp med rättegångskostnader. Att visa praktisk solidaritet är ett sätt att aktivt stötta varandra inom rörelsen.
På detta sätt kan vi bli mer framgångsrika i kampen för djurens befrielse. Vi hoppas att Djurrättsfonden ska uppmuntra till mer aktivism för djuren framöver.
Ingen är fri förrän alla är fria!