Prenumerera

Logga in

Radar · Utrikes

Amnesty: Saudiarabien och Kenya sviker migrantarbetare

En vy över Riyadh, Saudiarabien.

Saudiarabien och Kenya kritiseras av Amnesty för att svika kenyanska migrantarbetare som utsätts för tvångsarbete och övergrepp.

Bakom löften om reformer fortsätter Saudiarabien att svika sina migrantarbetare. I ett nytt uttalande beskriver Amnesty hur kenyanska kvinnor som arbetar som hushållsarbetare i landet utsätts för tvångsarbete, övergrepp och människohandel.

Organisationen kritiserar att det saudiska kafala-systemet, som binder migrantarbetare till sina arbetsgivare, fortfarande är i bruk. Systemet har länge pekats ut som en grogrund för övergrepp och utnyttjande.

Amnesty riktar också skarp kritik mot Kenya, som fortsätter att uppmuntra arbetskraftsinvandring till Saudiarabien – trots att kenyanska myndigheter är väl medvetna om de risker som hushållsarbetare utsätts för.

Genom påtryckningar hoppas Amnesty få både Saudiarabien och Kenya att ta större ansvar för migrantarbetares rättigheter.

Enligt Amnestys rapport  Locked in, left out: the hidden lives of Kenyan domestic workers in Saudi Arabia utsätts kenyanska kvinnor som arbetar som hushållsarbetare i Saudiarabien för extremt utnyttjande, ofta i form av tvångsarbete och människohandel.

Den baseras på vittnesmål från mer än 70 kvinnor, och belyser de svårigheter dessa kvinnor står inför när de söker arbete i Saudiarabien för att försörja sina familjer, men istället möts av brutala arbetsförhållanden och omänsklig behandling.

Härskarna i Saudiarabien

det vill säga kungafamiljen al-Saud som är världens rikaste härskare, med en uppskattad samlad förmögenhet på över 1,4 biljoner (1 400 miljarder) amerikanska dollar. Familjens rikedom är nära kopplad till kontrollen över det statliga oljebolaget Saudi Aramco, världens mest värdefulla och lönsamma företag.

Kungafamiljen består av cirka 15 000 medlemmar, men den största delen av förmögenheten är koncentrerad till en kärngrupp på omkring 2 000 personer. Den nuvarande kungen, Salman bin Abdulaziz al-Saud, har en personlig förmögenhet på uppskattningsvis 18 miljarder dollar.

Wikipedia, Reuters

Kvinnorna luras ofta av rekryterare i Kenya, som förskönar arbetsvillkoren i Saudiarabien. Väl framme tvingas de arbeta mer än 16 timmar om dagen, ofta utan lediga dagar och med strikta restriktioner på deras rörelsefrihet. De utsätts för fysiska, verbala och sexuella övergrepp, och många av dem får sina pass och telefoner konfiskerade av arbetsgivarna. I flera fall hindras de från att lämna sina arbetsgivares hem.

Enligt Irungu Houghton, verkställande direktör för Amnesty International Kenya, uppmuntrar den kenyanska regeringen aktivt arbetskraftsinvandring, men myndigheterna har inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att skydda sina medborgare från de systematiska övergreppen. Samtidigt hävdar Saudiarabien att de genomfört arbetsrättsliga reformer, men trots detta fortsätter många hushållsarbetare att utsättas för rasism och förtryck.

Det gamla kafala-systemet, som gör att hushållsarbetare är beroende av sina arbetsgivares godtycke för att kunna arbeta och resa, finns fortfarande kvar i Saudiarabien. Detta system gör det svårt för arbetarna att ta sig ur utnyttjande och exploatering, och bidrar till en fortsatt osäker arbetsmiljö för de många migrantarbetarna i landet.

Amnesty International uppmanar både den kenyanska och den saudiska regeringen att omedelbart vidta åtgärder för att skydda hushållsarbetare och avskaffa kafala-systemet för att garantera ett rättvist och säkert arbetsklimat för alla arbetare, oavsett ursprung.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV