Prenumerera

Logga in

Radar · Inrikes

Makteliten drar ifrån – VD-löner nu 71 gånger högre än arbetarlöner

Marcus Wallenberg på väg in till Sagerska huset för en middag med Qatars emir och diktator Tamim bin Hamad al-Thani – en av många näringslivstoppar vars inkomster ökat kraftigt de senaste åren.

Svenska toppdirektörer drar ifrån som aldrig förr – inkomstklyftan mellan dem och vanliga industriarbetare är nu den största sedan LO började sina årliga jämförelser.

En ny rapport från Landsorganisationen i Sverige (LO) visar att inkomsterna för den svenska makteliten har nått de högsta nivåerna som uppmätts under de senaste 70 åren

– När svenska företagsledare nu hävdar att det inte finns utrymme för tydliga löneökningar för Sveriges arbetare vet vi att de talar med kluven tunga, säger Johan Lindholm, ordförande för LO, i en kommentar.

Rapporten Makteliten – i raketfart från verkligheten, som undersöker inkomstutvecklingen mellan 1950 och 2023, visar hur vd:arna för 50 svenska storföretag snabbt ökar sina inkomster. Data från 1950 och framåt avslöjar en kraftig ökning sedan pandemin. År 2019 var den genomsnittliga inkomsten i den ekonomiska eliten 60 gånger en industriarbetares lön – 2023 hade den stigit till 71 gånger.

– Personligen tycker jag att det är väldigt stötande. Att de som har hållit uppe det här landet genom pandemin och inflationskrisen nu körs ifrån av de här näringslivstopparna, säger Johan Lindholm.

I ”makteliten” ingår tre undergrupper – den ekonomiska, den demokratiska och den byråkratiska eliten. Där ingår runt 200 personer. Av de tre grupperna är det framför allt den ekonomiska eliten, vilken omfattar 50 verkställande direktörer på svenska storföretag, som har ökat sina inkomster i förhållande till industriarbetarlönen under de senaste årtiondena.

1980 var gruppens relativinkomster som lägst och motsvarande 9,1 industriarbetarlöner – 2023 hade den siffran stigit till 71,1 för de 50 direktörerna i den ekonomiska eliten.

Grafik: LO

Männen dominerar fortfarande

63 procent av befattningarna i makteliten 2023 innehades av män, enligt LO. Skillnaderna är dock stora mellan de tre undergrupperna i undersökningen.

I den demokratiska eliten var 47 procent kvinnor, medan andelen i den byråkratiska eliten låg på 42 procent. Sedan den senaste undersökningen har andelen kvinnor i makteliten totalt sett minskat. Inom den ekonomiska makteliten går jämställdheten framåt i snigelfart.

Före år 2000 fanns inga kvinnor alls i denna grupp, och 2023 var endast 9 av 50 toppdirektörer kvinnor – 18 procent.

”Vår utgångspunkt är att om inkomsterna för de som innehar makt skiljer sig avsevärt från vanliga medborgares, riskerar det att påverka deras beslut. Det säger också något grundläggande om vårt samhälle om skillnaderna trendmässigt ökar eller minskar och om ökade inkomster i samhället främst gynnar makteliten eller vanligt folk.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV