
Göteborgs stads klimatpåverkan från de inköp som staden gör har minskat med 8 procent mellan 2020 och 2023, visar en analys som inköps- och upphandlingsförvaltningen gjort.
Göteborg är en av Sveriges största inköpare och köper varje år in varor och tjänster för 31,4 miljarder kronor.
– Med stadens mycket stora inköp följer både ansvar och påverkansmöjlighet. Stadens inköp gör skillnad, både för ekonomin och för klimatet, säger Johanna Azar, ordförande för inköps- och upphandlingsnämnden i Göteborgs Stad, i ett pressmeddelande.
Men även om utvecklingen går åt rätt håll så går det för långsamt. Ett av stadens klimatmål är att minska klimatpåverkan från inköpen med 90 procent mellan 2020 och 2030.
– Det går åt rätt håll, och mycket positivt arbete sker i staden. Men det går för långsamt för att vi ska nå målet om en minskning med 90 procent. Staden behöver bli ännu bättre på klimatsmarta inköp, säger Johanna Azar.
Ska analyseras i detalj
Den analys som inköps- och upphandlingsnämnden gjort i den så kallade miljöspenden är tänkt att ge vägledning och stöd till förvaltningar och bolag för att kunna göra klokare val vid sina inköp. Nu kommer man att gå vidare med mer specifika analyser och underlag för varje förvaltning och bolag i staden.
– Miljöspenden visar vilka områden vi behöver fokusera på för att få bäst effekt, men den behöver utvecklas ännu mer för att ge exakta värden på detaljnivå, säger Henrik Karlsson, direktör för inköps- och upphandlingsförvaltningen i Göteborgs Stad, i pressmeddelandet.
Den största klimatpåverkan har inköp kopplade till byggnader, följt av väg, mark och markanläggningar. Det är också de områden som har störst omsättning i kronor.
– Det byggs mycket i Göteborg, och det görs också många insatser för att minska klimatpåverkan inom dessa områden, både från leverantörer och från de byggande förvaltningarna och bolagen, säger Henrik Karlsson.