Tvärtemot El Niño så kyler det återkommande väderfenomenet La Niña världens klimat. Nu är det här, meddelar den amerikanska vädermyndigheten NOAA.
Vid sidan av förbränningen av fossila bränslen som stadigt värmer upp planeten, påverkar väderfenomenet El Niño-Southern oscillation (ENSO) den globala genomsnittstemperaturen. Här ingår både El Niño som värmer och La Niña som kyler. Bidragande till att fjolåret blev det hittills varmaste året var att El Niño, som började sommaren 2023, nådde en peak i december det året och pågick en bra bit in på 2024. Samma dag som EU:s klimattjänst Copernicus bekräftade fjolårets rekordvärme, slog USA:s vädermyndighet fast att La Niña nu är här, efter att havstemperaturerna i delar av Stilla havet sjunkit. Övergången till den kylande La Niña väntades egentligen tidigare – och det är oklart varför den dröjt, enligt AP.
– Det är inte helt klart varför denna La Niña är så sen att bildas, och det lär bli föremål för mycket forskning, säger Michelle L’Heureux vid NOAA till nyhetsbyrån.
Väntas bli en svag La Niña
Vid sidan av att pressa ned den globala genomsnittstemperaturen ”tweakar” La Niña och El Niño delar av världens klimat. Normalt orsakar La Niña torrare förhållanden i södra och västra USA samtidigt som delar av Indonesien, Norra Australien och södra Afrika blir blötare. Precis som El Niño kan La Niña vara starkare eller svagare. Den här väntas höra till de svagare, enligt NOAA.
”ENSO-händelserna kulminerar under vintern på norra halvklotet, och det finns helt enkelt inte mycket tid för La Niña att förstärkas”, skriver vädermyndigheten i en bulletin.
Eftersom klimatet inte längre påverkas av El Niño väntas 2025 inte att bli ett rekordår, vad gäller den globala genomsnittstemperaturen. Men då vi fortsätter att bränna fossila bränslen och därmed bidra till växthuseffekten väntas året ändå bli bland de varmaste som uppmätts.
– Jag skulle säga att det förmodligen kommer att vara bland de tre varmaste åren som registrerats, men sannolikt svalare än vad vi har sett 2023 och 2024, säger Samantha Burgess, biträdande direktör för EU:s klimattjänst Copernicus.