Prenumerera

Logga in

Glöd · Krönika

Camilla Björkbom: Det finns ingen motsättning mellan odlat kött och småskalig matproduktion

Betande ko på strandäng.

Skådespelaren Ida Engvolls Sommar i P1 var en välbehövlig hyllning till lokal matodling för husbehov. Detta provocerade bland andra Ida Söderberg som i Aftonbladet (15/7) menade att det var “uppläxning” och “en kritik mot det liv de flesta av oss lever.” Förvånande nog har lokal självhushållning lågt stöd hos både klimataktivister och hos allmänheten i stort, enligt ett forskningsprojekt om klimatrörelsens framtidsvisioner. Majoriteten stödjer däremot visionen om ny teknik.

Hannah Ritchie är dataforskare och biträdande direktör för sajten Our world in data som med siffror tar sig an världens problem. I boken Not the end of the world argumenterar Ritchie för att en total omställning till lokal självhushållning eller småskaligt, ekologiskt jordbruk inte blir hållbart i stor skala. Hon ser istället potential i ny teknik, som odlat kött. 

En kritik mot att odla kött direkt från djurceller är att betande djur behövs för biologisk mångfald. Detta framför även DN:s ledarskribent Elias Rosell när han, i övrigt helt utomordentligt, tipsar om Ritchies bok. Sanningen är att i en framtidsvision där det mesta köttet är odlat från celler så finns det ingen motsättning med att samtidigt hålla betande djur som landskapsvårdare. Det kan hända att det största hindret för en sådan vision ligger mest i vår egen tankemässiga oförmåga att föreställa oss att nötdjur kan få existera utan att dödas för kött.

De första ansökningarna om att få sälja odlat kött i EU behandlas just nu av den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet. Odlat kött må ses som onaturligt men, som Rosell skriver, “den som vill se ett mer hållbart samhälle måste nog acceptera det.” Det går knappast att kalla dagens köttproduktion för naturlig heller. Dräktiga ston tappas på blod och deras föl (en “biprodukt”) slaktas, för att hästars dräktighetshormon ökar europeisk grisproduktion. Kycklingar pressas bortom sina biologiska gränser för att växa till slaktvikt på 35 dagar. Suggor hålls i burar. Och så vidare.

I en studie såg man att medan den första reaktionen hos intervjudeltagarna var att odlat kött är onaturligt så ledde det snabbt till diskussioner om det onaturliga inom den “vanliga” köttproduktionen. Vidare går det att tänka sig att lokal produktion av odlat kött faktiskt skulle kunna återknyta konsumenters kontakt med matproduktionen. Konsumenter skulle kunna besöka de djur från vilka celler tas och se hur köttet odlas. Grisfabriker och slakterier vill som bekant inte ha besök. 

Vi kan ha både småskalig ekologisk matproduktion och produktion av odlat kött. Därmed skulle odlat kött, kanske lite oväntat, kunna överbrygga gapet mellan teknikoptimisterna och småskalighetsvurmarna. Men framför allt, ingen som inte vill behöver flytta ut på landet för att odla potatis utan kan bo kvar i stan och köpa lokalt producerat odlat kött på ICA. 

Boken Stinas bästa vän av Göran Greider – om den artöverskridande relationen till en hund.

Kaniner införskaffas som leksaker och dumpas efter sommaren.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV