
Kärnkraften har blivit en het diskussionsfråga. Det debatteras kärnkraft i riksdagen, i media och på nätet. Men i den diskussionen är det sällan man debatterar hårda fakta. Istället är det ofta gamla debattpunkter och rena myter som avhandlas. Det finns en del saker som folk borde veta men som sällan nämns.
Ett vanligt påstående är att det planeras och byggs mycket ny kärnkraft i världen. Men detta är inte sant. Låt oss ta ett exempel: USA är världens starkaste ekonomi. Om kärnkraften vore vital skulle USA ha byggt mängder med kärnkraftsreaktorer. Men så har inte skett. Sedan 1997, under nästan trettio år, har USA bara byggt tre reaktorer. Inte trehundra, eller trettio, utan tre.
En av dessa tre reaktorer – Watts bar 2 – är dessutom berömd eftersom det är världens långsammaste kärnkraftsbygge. Med diverse pauser tog det över fyrtio år mellan att man började bygga 1972 och man blev klar 2015. De övriga två reaktorerna – Vogtle 3 och 4 – har haft en mer normal byggtid för kärnkraft: runt femton år.
För att folk ska förstå skillnaden mellan byggtid för olika energislag kan vi berätta att Sverige under samma tid byggt fem tusen vindkraftverk. Inte fem eller femton, utan femtusen.
Så USA: tre reaktorer på trettio år.
Sverige: femtusen vindkraftverk under samma tid.
Man kan undra över orsaken till att det byggs så få kärnkraftverk i världen, och svaret är givetvis att det blivit för dyrt. Medan vindkraften har sjunkit i pris har kärnkraften bara blivit dyrare och dyrare. Den senaste amerikanska reaktorn, Vogtle 4, tog som sagt femton år att bygga, och en av orsakerna var att byggherren (Westington) helt enkelt gick i konkurs. Till slut fick de amerikanska skattebetalarna gå in med miljardbelopp, och den där konkursen och behoven av enorma subventioner är orsaken till att kärnkraften i USA nu har svårigheter. Det ”planeras” kärnkraft i USA i den meningen att man gör upp ritningar, men frågan är hur många av dessa reaktorer som verkligen kommer att byggas. Amerikanska skattebetalare är inte överdrivet entusiastiska över att betala notan.
I Sverige är tongångarna som bekant lite annorlunda. Regeringen anser sig ha större ekonomiska muskler än USA och tänker sig att bygga mellan fyra och tio reaktorer. Dessa ska enligt planerna betalas genom att Sverige tar upp stora lån, men också genom att man sätter ett extremt högt elpris. Ett elpris som även det ska garanteras av skattebetalarna. Att ny kärnkraft innebär fasta och högre elpriser nämns sällan i debatten, men det är på det viset regeringen tänker sig att kärnkraften ska betalas, och man kunde tycka att det är rimligt att elkunderna får veta detta.
Men problemet med ny kärnkraft är inte bara att den är dyr utan också att den tar extremt lång tid att färdigställa. Eftersom Sverige av lätt insedda skäl inte tänker anlita ryska eller kinesiska bolag för att bygga kärnkraft återstår i princip bara två bolag i världen som vi kan anlita.
Det ena är franska EDF, och det andra är amerikanska Westinghouse. Det franska bolaget EDF är mest kända för att ha byggt det finska kärnkraftverket Olkiluoto 3, och det blev som bekant både dyrare och långsammare än man hade kunnat önska. Bygget tog 17 år och kostade 100 miljarder, vilket var nästan tre gånger så mycket som man hade budgeterat för. Konkurrenten Westinghouse är som redan nämnts bolaget som byggde Vogtle 3, gick i konkurs och fick räddas av skattebetalarna.
Om Sverige ska bygga nya kärnkraftverk är det ett av dessa två bolag vi måste göra affärer med, och även om de är kompetenta bolag och givetvis klarar av att bygga reaktorer rent tekniskt så får man vara beredd på att det tar väldigt lång tid och blir rejält mycket dyrare än man hoppades. Den svenska regeringens förhoppningar att det ska bli billigare att bygga kärnkraft i Sverige än i USA eller Finland får nog tas med en nypa salt.
I praktiken kommer ett svenskt kärnkraftsbygge troligen ta lika lång tid som det tagit i andra länder. Att kostnaden blir astronomisk är även regeringens egna utredare medvetna om. Det kanske är på tiden att även svenska skattebetalare och elkunder informeras om detta.
Syre öppnar krog i Gamla stan och gör Stockholm lite bättre.
Regeringen fortsätter att slakta kulturen och gör Sverige lite sämre.