
En studie gjord vid Lunds universitet visar att 38 procent av gymnasietjejerna hade järnbrist. Bland veganer och vegetarianer var siffran ännu högre: nästan 70 procent. Men det finns sätt att förebygga järnbrist genom kosten.
Att få i sig tillräckligt med järn är viktigt för att må bra. Järnbrist kan leda till trötthet, nedsatt koncentration och i värsta fall blodbrist. Nu har forskare vid Lunds universitet tittat på hur vanligt järnbrist är bland gymnasietjejer.
– Vi valde att undersöka tonårstjejer eftersom de utgör en riskgrupp för järnbrist. Under tonåren ökar behovet av järn på grund av tillväxtspurten, samtidigt som menstruationen leder till järnförluster. Dessutom vet vi sedan tidigare att många tonårstjejer inte får i sig tillräckligt med järn via kosten – trots att de alltså har ett extra stort behov, säger Moa Wolff, forskare vid Lunds universitet och specialistläkare i allmänmedicin inom Region Skåne, i ett pressmeddelande.
Resultaten från studien, som publicerats i European journal of nutrition, visar att 38 procent av tjejerna hade järnbrist. Bland de som uppgav att de var vegetarianer eller veganer var andelen med järnbrist nästan 70 procent, att jämföra med 30 procent bland de som åt kött.
– Det är positivt att många unga väljer mer växtbaserad kost, det minskar risken för olika kroniska sjukdomar som till exempel cancer och hjärtkärlsjukdom och är också positivt för miljön. Men man behöver tänka på hur man får i sig järn. Vi hoppas att resultaten uppmärksammar vikten av att man ersätter köttet med järnrika livsmedel, säger Anna Stubbendorff, dietist och doktorand i nutritionsepidemiologi vid Lunds universitet och en av forskarna bakom studien, i pressmeddelandet.
Hon konstaterar att kroppens upptag av järn, från kött eller från vegetabiliska källor, även påverkas av vad du äter i övrigt.
– Det är viktigt att äta mycket fullkorn, och baljväxter som bönor, ärtor och linser. C-vitamin och syror – till exempel surkål, kimchi eller surdegsbröd – som intas samtidigt som maten ökar järnupptag. Kaffe och te minskar upptaget. Vi såg också att de som uppgav att de åt mer frukt hade lägre förekomst av järnbrist.
Forskarna kommer nu att fortsätta arbeta utifrån studien, med att ta fram en screeningmetod som kan identifiera vilka gymnasietjejer som har ökad risk för järnbrist.
– Vi planerar genomföra en studie för att se om en sådan screening kan hjälpa skolhälsovården att upptäcka dessa individer, säger Moa Wolff.