Prenumerera

Logga in

Zoom · Politik

Partiet Vändpunkt: ”Samhället måste bygga på jämställd samverkan”

Gunnar Brundin, talesperson för Partiet Vändpunkt, cyklar till sina seminarier i Almedalen och tar hellre trapporna än hissen.

Under Politikerveckan i Almedalen syns de etablerade partierna på scenen – och i alla stora medier. Men även uppstickarna tar chansen att synas och höras i Visby. På plats under veckan fanns bland annat Gunnar Brundin, talesperson för Partiet Vändpunkt, som berättade för Syre om partiets politik inför valet 2026.

Partiet Vändpunkt hyr ett rum på Campus i Visby och håller dagliga seminarier på temat ”Nerväxt, nedrustning och självtillit”. När vi ses har ett par seminarier redan gått av stapeln och Gunnar Brundin är nöjd med uppslutningen. Nerväxt och nedrustning är dock bara en del i ”den flora av olika politiska förändringar som behöver göras”, menar han.

– Vi har haft en livlig politikutveckling under de här fem åren i Partiet Vändpunkt.

Partiet bildades 2019 av bland annat före detta politiker från Miljöpartiet. Grundaren Carl Schlyter bröt sig ur Miljöpartiet i protest mot att regeringen gick med på samarbeta med Centerpartiet och Liberalerna i januariavtalet, vilket skulle innebära nyliberal politik ansåg han. I dag har Carl Schlyter slutat som politiskt aktiv för att istället jobba på Greenpeace, men partiet Vändpunkt lever vidare.

Även Gunnar Brundin har en historia i Miljöpartiet.

– Jag var med i Miljöpartiet i 35 år, och var med från starten. Vi satt där med ett blankt papper och skulle skriva partiprogram, det var fantastiskt inspirerande. Vi hade stora planer men så slätades det ut över tid. Kompromisserna blev allt fler, särskilt när man insåg att det kunde bli platser i regeringen.

Han är kritisk till att språkröret Amanda Lind helt fokuserade på det civila försvaret i sitt almedalstal, och att Miljöpartiet inte driver frågan om nedrustning.

– Vi måste gå emot det militära försvaret. Vi måste ut ur Nato och avveckla DCA-avtalet. Och vi behöver påbörja nedrustning och förhandla med stormakterna om icke-angreppsavtal. 

Ett sådant avtal skulle innebära löften från till exempel Ryssland och USA, om att de inte angriper Sverige så länge vi avrustar det militära försvaret. 

Skulle vi kunna lita på det?

– Ja det ska ske inom FN-systemet och där finns en trovärdighet. Det finns också en respekt för ett land som tydligt talar om att man är neutralt, inte har ett försvar eller är med i någon form av militär allians. Sen finns det alltid en risk. Det är som att våga stå upp mot busarna på skolgården, man kanske får en smäll på käften. Men Sverige måste vara modigt.

Även när det gäller nerväxtfrågan är det globala perspektivet viktigt, menar Gunnar Brundin. 

– Hela mänskligheten, och väldigt många arter, lever farligt just nu på grund av klimatförändringar och annat som sker. Och då behöver vi ha det globala perspektivet; vad är Sveriges roll i detta? 

Han jämför med rollen som samhällsmedborgare; det går inte att bara att rädda sig själv. Visst kan de väldigt rika skydda sig i någon mån, och Elon Musk planerar att flytta till Mars, men det är naivt, menar Gunnar Brundin. 

– De klarar sig inte undan heller, och Sverige ska inte vara ett land som bara ser till sig självt. Vi kan ha en oerhört viktig roll att spela som föregångare. Det gäller det militära, men det gäller också när det handlar om att visa att det går att krympa ekonomin och minska BNP, men samtidigt öka livskvaliteten.

Basinkomsten som stötdämpare

Hela det ekonomiska systemet måste reformeras, enligt Partiet Vändpunkt, och mer pengar behöver gå till offentlig sektor. 

– Vi behöver ha en offentlig sektor som är närvarande i lokalsamhället i mycket större grad, utifrån att tjäna människor som efterfrågar hjälp av olika slag. Vi behöver inte den kontrollerande delen av offentlig sektor som vi har idag, där sjuka och arbetslösa jagas.

En central del av Partiets Vändpunkts politik är basinkomsten. 

– Basinkomsten kommer att bli oerhört viktig när vi ställer om. Den är en stötdämpare för alla människor, men särskilt för dem som redan har det svårt och inte ens orkar tänka på omställning. För det är som Greta Thunberg säger, vi måste också våga prata om vad vi inte ska göra. Vi kommer behöva montera ner stora delar av industrisamhället.

Vad kan det till exempel handla om?

– Omställning innebär förändringar och det är alltid jobbigt. Med en basinkomst blir det lättare att exempelvis flytta från en stad där man haft ett jobb inom bilindustrin. För massbilismen måste minska. Det blir också enklare att lämna storstaden och flytta ut på landet om man inte behöver ha ett garanterat jobb från början.

En vanlig kritik mot basinkomsten är att det skulle bli dyrt, och i dag vet ingen exakt hur den skulle finansieras, medger Gunnar Brundin, men han är säker på att det vore görbart om vi prioriterar annorlunda. En annan invändning brukar vara att människor skulle fastna i hängmattan, men det tror inte Gunnar Brundin på. Han är övertygad om att människor vill bidra till samhället, särskilt när man kan välja själv hur det ska gå till.

– Det bästa med basinkomsten är friheten. Det skulle vara en enorm frihet för en 18-åring att få basinkomst varje månad. Visst kanske man lägger sig i hängmattan till att börja med, men om det inte kommer en kontrollerande myndighet och pekar ut vad du ska göra, kommer de allra flesta människor att vilja göra någonting för samhället. Människor ska respekteras för sina egna livsval.

Gunnar Brundin är utbildad ekonom och miljö- och kvalitetsrevisor till yrket. Hans erfarenhet är att den kanske allra viktigaste ingrediensen i en livskraftig ekonomi är rätt människor på rätt plats. 

Ett jordbruk som stärker ekosystemen

Partiet Vändpunkt har också ett stort fokus på politik som återställer balansen i naturen. Det handlar bland annat om att förbättra matjorden genom ett så kallat regenerativ jord- och skogsbruk där bruket av jorden stärker ekosystemens funktioner istället för att utarma. Den största delen av den biologiska mångfalden har vi under våra fötter och den behöver värnas, menar Gunnar Brundin. Insekter, fåglar, träd och växter är bara en liten del.

– Det är inte bra ekonomi att naturkapitalet minskar hela tiden. Men det är ingen som räknar på det, utan vi tänker kortsiktigt. Många lantbrukare kan naturligtvis det här, och en del jobbar med permakultur och sådant. De vet vad som behöver göras.

När det gäller partiets politik för djuren menar han att alla ”djurfabriker” behöver avvecklas, medan betande djur kommer behövas. 

– Vi är inte helt emot köttätande men vi vill enbart se en ekologisk hantering. Vi vill decentralisera jordbruket och det ska handla om små enheter med ett samspel mellan växter och djur. Djurrätten är otroligt viktig.

När det gäller jämställdhet, Hbtqi+ och mänskliga rättigheter är de frågorna ett självklart inslag i partiets politik, säger Gunnar Brundin. 

– Det handlar om respekt för alla människor och samhället behöver alla perspektiv. Varje människa måste självklart få göra sina livsval. Feminismen ser vi som en viktig del i den förändring som måste ske. Vi behöver övergå från ett samhälle som bygger på dominans och kontroll till ett samhälle som bygger på gemenskap och jämställd samverkan.

En annan självklarhet, enligt Gunnar Brundin, är att vi vi ska ta emot människor som flyr till Sverige.

– Vi har också bidragit till att skapa de problem som finns. Vi tycker att även klimatflyktingar borde få ingå i asylrätten. För det är vår skyldighet att ta emot dem. De kommer även att bli resurser i vårt samhälle. Vi ser idag minskade födelsetal över hela planeten, den här befolkningsexplosionen kommer att vändas i sin motsats.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV