Prenumerera

Logga in

Radar · Miljö

Få länder har lämnat uppdaterade klimatplaner till FN

Simon Stiell syns på en storbildsskärm.

När FN:s uppsatta deadline för uppdaterade klimatplaner passerades under måndagen hade bara tolv länder lämnat in sina uppdateringar. Nu uppmanar FN alla länder som undertecknat Parisavtalet att åtminstone lämna in planerna innan september i år.

En del av Parisavtalet innebär att alla länder ska lämna in nationella klimatplaner, NDC:er, över hur man planerar att minska utsläppen för att nå avtalets uppsatta mål. Vart femte år ska dessa uppdateras, och nu är det dags igen. 

Men när deadlinen gick ut den 10 februari så hade fortfarande bara tolv länder lämnat in sina uppdateringar. Ett av dessa är USA, som med all sannolikhet kommer att träda ur Parisavtalet under Donald Trumps presidentskap. 

FN:s klimatchef Simon Stiell sa under en konferens i Brasilien i förra veckan att planerna kommer att vara ”bland de viktigaste policydokumenten som regeringar kommer att ta fram detta århundrade” och konstaterade att det därför är viktigt att se till att kvaliteten på dem blir bra. 

– Så det är rimligt att det tar lite mer tid för att säkerställa att planerna är förstklassiga, fortsatte han, enligt Climate home news

Besvikna bedömare

Samtidigt uppmanade han alla länder att se till att planerna kommer in i tid till september i år, då FN:s generalförsamling håller möte. På så sätt hinner de inkluderas i FN:s uträkning av hur långt utsläppsminskningarna beräknas nå, ett dokument som planeras publiceras inför klimattoppmötet  COP30 i Brasilien i november.

Mer än 170 länder har aviserat att de tänker lämna in en uppdaterad plan under året. EU, som lämnar in en gemensam NDC, förväntas behandla frågan under ett möte den 17 juni, berättar Sveriges chefsförhandlare Mattias Frumerie för TT. 

Men oberoende bedömare är besvikna över att det går långsamt. Sofia Gonzales-Zuniga från Climate action tracker säger till Climate home news att organisationen ”hoppas att detta blir en vändpunkt”. 

Omställning i eget intresse

Simon Stiell konstaterade vidare under sitt tal att en omställning bort från fossil energi ligger i alla länders egenintresse, ”på grund av den kolossala omfattningen av ekonomiska möjligheter som det ger”. Och Parisavtalet, menar han, har också gjort att världen ser ut att gå mot en mindre uppvärmning än vad den gjorde innan Parisavtalet kom på plats. (Prognosen just nu är 2,7 grader med de planer som lagts.) 

– Det som saknas är genomförandet. I slutändan är det upp till länderna själva att nationellt genomföra och hantera det. 

Dessa länder har uppdaterat sina NDC:er

USA

Brasilien

Storbritannien

Förenade Arabemiraten

Ecuador

Nya Zeeland

Singapore

Schweiz

Uruguay

Marshallöarna

Saint Lucia

Andorra

Climate watch
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV