
De blev världens lyckligaste folk för åttonde året i rad. Bara bada bastu vann Melodifestivalen och kinesiska unga vuxna drömmer om att emigrera till landet. ”Framtiden är finsk” förutspådde Jessika Gedin här om veckan i Sveriges radios Spanarna (21/3). Och nu senast, Finlands president Alexander Stubb golfade med Trump och tycks ha fått Trump att ändra åsikt om Putin. Men det är inte bara inom lycka, kultur och storpolitik som Finland kliver fram.
Finska livsmedelsverket har nyligen gått ut med nya kostråd. Därmed sänks rekommendationen för rött kött från tidigare högst 500 gram i veckan till högst 350 gram i veckan, men helst ännu mindre. Finländarna bör även äta så lite charkuterier som möjligt. Finland höjer även rekommenderat intag av frukt och grönt till minst 500 gram om dagen.
I Sverige var landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) så missnöjd med att de nya svenska kostråden som, i likhet med de finska, rejält sänkte rekommendationen kring rött kött, att han gav Livsmedelsverket i uppdrag att se över rådet igen. Förhoppningen tycks vara att Livsmedelsverket ska komma fram till ett annat resultat, mer i linje med Kullgrens eget tycke och smak.
Under tiden som Livsmedelsverket jobbar på har regeringen presenterat Sveriges nya livsmedelsstrategi, eller vad sex forskare med Johan Rockström i spetsen något syrligt påpekar ”sägs vara en livsmedelsstrategi” (Aftonbladet debatt 28/3). Strategin riktar nämligen in sig på beredskap, konkurrenskraft och export, men tycks sakna insikt om såväl klimatkrisen som kostrelaterad ohälsa och övervikt, skriver forskarna.
Rockström och hans forskarkollegor påpekar att de höga matpriserna vi ser nu dessutom beror på just det faktum att klimatförändringarna orsakar extremväder som förstör hela skördar. Matpriserna kommer att fortsätta att öka på grund av klimatkrisen. Men om tillgången till klimatsmart och hälsosam mat har livsmedelsstrategin inte mycket att säga. Däremot ingår i strategin att staten ska betala svenska kockars medverkan i kocktävlingen Bocuse d’Or.
Jag vill inte se partiledare med plakat utanför matkedjor i protest mot matpriserna. Politiker har mycket mer effektiva verktyg för att se till att hållbar och hälsosam mat blir tillgänglig för alla. Ett första steg för att hjälpa konsumenterna och samtidigt minska utsläppen från maten vore att slopa momsen på frukt och grönt, inklusive baljväxter. Då skulle fler kunna äta i enlighet med kostråden och det blir mindre belastning på sjukvården från kostrelaterad ohälsa. All mat ska inte vara billig, men hållbar och hälsosam mat ska vara det.
Tillbaka till Finland. Efter att de nya finska kostråden presenterats i slutet av förra året sjönk konsumtionen av charkprodukter med 7 procent. Konsumtionen av frukt och grönt ökade samtidigt med 8 procent. Det är bara att konstatera att även på matens område är framtiden finsk.
Jordbruksverkets förslag för hur kaniner, marsvin, hobbyhöns och andra smådjur ska hållas.
”Djurvänner” som vill fortsätta med små burar. Med sådana ”vänner” behöver djuren inga fiender.