
Den sydafrikanska löparen Caster Semenya har fått delvis rätt i Europadomstolen efter en sju år lång kamp mot friidrottens regler om vem som får tävla i damklasser.
Europadomstolen har slagit fast att Schweiz högsta domstol inte gav Caster Semenya en rättvis prövning när hon överklagade ett beslut från idrottens skiljedomstol, CAS. Det målet handlade om att hon förlorat mot det internationella friidrottsförbundet, World Athletics, som infört regler om att kvinnor med höga nivåer av naturligt testosteron måste sänka dem för att få tävla.
CAS har medgett att reglerna är diskriminerande men ändå “nödvändiga, rimliga och proportionerliga” för att skydda rättvisa i damidrotten”, rapporterar AP.
Semenya tog alltså fallet vidare till Schweiz högsta domstol, men förlorade även där. Nu har Europadomstolen kommit fram till att den schweiziska domstolen inte undersökte fallet tillräckligt noggrant. Därför måste det schweiziska rättssystemet ta upp fallet igen. Hon får också 80 000 euro i ersättning för sina kostnader.
Däremot sa Europadomstolen nej till andra delar av hennes stämning. Den slog fast att Semenya inte kunde få rätt när det gäller diskriminering eller brott mot rätten till privatliv, eftersom det inte föll under Schweiz lagstiftning. Domstolen ansåg att Schweiz inte hade kontroll över de regler som Semenya anser är diskriminerande eftersom reglerna är satta av det internationella friidrottsförbundet.
Semenya stoppades från att tävla i 800 meter, eftersom hon har naturligt höga nivåer av testosteron. Enligt regler från friidrottens internationella förbund, World Athletics, måste kvinnor med sådana värden ta mediciner för att få tävla. Semenya har vägrat detta och menar att hennes kropp är naturlig och att reglerna är orättvisa.
Caster Semenya är 34 år idag och arbetar som tränare. Hon säger att kampen inte längre handlar om hennes egen idrottskarriär utan om rättvisa för framtidens idrottare.