
Indonesien, hem till världens tredje största regnskog, planerar nu att hugga ned en yta större än Belgien, rapporter nyhetsbyrån AP.
– Det skapar en dödszon på en av de mest livfulla platserna på jorden, säger Glenn Horowitz, generaldirektör för kampanjorganisationen Mighty earth.
Som ett led i att göra Indonesien självförsörjande på livsmedel och öka landets produktion av bioetanol och biodiesel har landet skapat stora plantager på bekostnad av regnskog – och fler är i pipeline. I ett reportage av nyhetsbyrån AP beskrivs hur ”konceptet” med livsmedelsfastigheter som sjösattes av den tidigare presidenten Joko Widodo (2014-2024) har fått förnyad energi med efterträdaren Prabowo Subianto.
– Jag är övertygad om att vi senast inom fyra till fem år kommer att vara självförsörjande på livsmedel, sa Prabowo i oktober, rapporterar AP. Han tillade att ”vi måste vara självförsörjande på energi och vi har kapacitet att uppnå detta”.
De plantager som nu ligger i pipeline för att uppnå Prabowos vision om att bli självförsörjande på livsmedel och energigrödor beskrivs av miljöorganisationer som det största planerade avskogningsprojektet i världen. Totalt uppgår projekten till 4,3 miljoner hektar på öarna Papua och Kalimantan. Det största enskilda projektet, Merauke integrated food and energy estate, kommer att omfatta mer än tre miljoner hektar, som nu är hem till urfolk och flera hotade däggdjur, fåglar och sköldpaddor, skriver AP.
– Föreställ dig att all vegetation i det området röjs helt … att alla träd och vilda djur raderas från landskapet och ersätts med en monokultur, säger Glenn Horowitz, generaldirektör för kampanjorganisationen Mighty earth till nyhetsbyrån.
Hashim Djojohadikusumo, Subiantos bror och presidentens särskilda sändebud för energi och miljö, citeras av den Indonesiska nyhetsbyrån Antara, där han säger att regeringen kommer att återbeskoga 6,5 miljoner hektar skog på degraderad och avskogad mark.
– Således fortsätter programmet för livsmedelsfastigheter medan vi mildrar de möjliga negativa effekterna med nya program, varav ett är återplantering av skog, säger han.
”Men experter varnar för att skogsplantering, även om den är nödvändig, inte kan matcha de ekologiska fördelarna med ekosystem med gammal skog, som lagrar stora mängder kol i sina jordar och biomassa, reglerar vattencykler och stöder biologisk mångfald” skriver AP.