
Samtidigt som Donald Trump försöker få igenom massutvisningar av migranter från länder han kallat ”shithole countries”, har han beviljat asyl till 54 sydafrikaner – det första positiva asylbeslutet under hans nuvarande presidentskap.
Det amerikanska justitiedepartementet meddelade i veckan att 54 sydafrikaner beviljats asyl i USA, enligt amerikanska medier. De tillhör en grupp som hävdar att de förföljs i hemlandet på grund av sin hudfärg, särskilt kopplat till den våldsamma brottsligheten och de så kallade farmattackerna, där vita farmägare har blivit måltavlor för övergrepp.
Enligt nyhetsbyrån Reuters har amerikanska tjänstemän intervjuat vita sydafrikaner som ansökt om flyktingstatus, med fokus på deras upplevelser av marktvister, brottslighet och upplevd rasdiskriminering.
Enligt en rapport från The Guardian har Donald Trumps förslag att bevilja politisk asyl till Sydafrikas vita minoritet följt på flera års lobbying från gruppen Afriforum, som främjar extremistiska åsikter och påståenden om ”vitt folkmord”. Sydafrikanska myndigheter och experter har dock avfärdat påståendet om ”vitt folkmord”som ogrundade. Enligt en artikel i The Washington Post har en sydafrikansk domstol avvisat idén om ett ”vitt folkmord” i landet och förklarat det som ett påhittat koncept.
President Cyril Ramaphosa har också kallat anklagelserna om förföljelse av vita för en ”helt falsk berättelse”.
Trump vill utvisa hundratusentals migranter
Samtidigt driver Trumpadministrationen ett överklagande för att upphäva domstolsbeslut som blockerar massutvisningar av migranter, rapportar Reuters. Trumpadministrationen har begärt att USA:s högsta domstol ska ingripa för att återkalla den tillfälliga rättsliga statusen som beviljades av Bidenadministrationen till cirka 530 000 migranter från Venezuela, Kuba, Haiti och Nicaragua.
Genom Bidens program beviljades dessa migranter tillfälligt uppehålls- och arbetstillstånd i USA, ofta för två år, under förutsättning att de genomgått säkerhetskontroller och haft en amerikansk sponsor. Om Högsta domstolen går på administrationens linje riskerar dessa migranter att snabbt förlora sin rättsliga status och bli utvisningshotade.
Trumpadministrationen hävdar att beslutet underminerar viktiga delar av invandringspolitiken och gör det svårare att genomföra utvisningar. Kritiker menar att återkallandet skulle utsätta migranter för stora risker och försvåra för samhällen och ekonomier som är beroende av deras närvaro.
USA:s högsta domstol har gett kärandena fram till den 15 maj att svara på Trumpadministrationens begäran om att upphäva domstolsbeslut som blockerar massutvisningar. Ett beslut från domstolen väntas därför tidigast efter detta datum, uppger Reuters.