
Vatikanen har utsett den 69-årige Robert Francis Prevost till den 267:e påven. Han tar namnet Leo XIV och blir den första nordamerikanen någonsin att inneha ämbetet. Valet av påve ger enligt bedömare signalen om att Vatikanen vill ha ett fokus på sociala frågor, klimatkrisen och fattigdomsbekämpning. Samtidigt finns en oro kring hans syn på hbtq-rättigheter.
Robert Francis Prevost, som tar namnet Leo XIV, blir den första nordamerikanen att bli påve. Han föddes i Chicago 1955. Samtidigt har han spenderat stora delar av sitt liv i Peru som missionär, församlingspräst, seminarielärare och biskop. Prevost har tillhört Augustinorden, som lägger stor vikt vid klosterlivet. Innan han nu blev påve har han haft ansvar för att utse biskopar i Latinamerika.
I internationell press beskrivs han återkommande som en “verkligt global påve”. I sitt första tal uppmanade han till enhet: ”Förenade och hand i hand med Gud, låt oss gå framåt tillsammans.”
Kritik mot USA:s migrationspolitik
En av huvudnyheterna efter att Prevost valdes till påve är att han delat kritiska texter på X mot Donald Trumps och vice-presidentens migrationspolitik och deras människosyn.
En av texterna som Prevost delat hade publicerats i National catholic reporter under rubriken ”JD Vance har fel: Jesus ber oss inte rangordna vår kärlek till andra.” I artikeln kritiseras JD Vances uttalande om att “vänstern bryr sig mer om människor utanför våra gränser”. Författaren påminner om det medeltida begreppet ordo amoris – ”kärlekens ordning” – och anklagar Vance för att ”underblåsa myten om att vissa människor är mer värda vår omsorg än andra”, rapporterar CNN.
I en annan artikel som Prevost delat på X kritiseras Trump-administrationens invandringspolitik, som beskrivs som en rättslös skräckkampanj.
Gå från ord till handling
Prevost rapporteras även ha ett starkt miljöengagemang. Enligt The Vatican news betonade Robert Prevost under ett miljöseminarium i fjol att det är dags att gå ”från ord till handling” i klimatarbetet. Han varnade för ett ”tyranniskt” herravälde över naturen och förespråkade en ömsesidig relation med miljön. Prevost lyfte även fram farorna med skadlig teknikutveckling och hyllade Vatikanens miljöinsatser, som solpaneler och elbilsflotta.
Samtidigt finns en oro bland hbtq+-katoliker kring valet av påve. I ett tal från 2012 beskrev Prevost den ”homosexuella livsstilen” och ”omdefinieringen av äktenskapet” som oförenliga med evangeliet. Han kritiserade medier för att skapa sympati för det han kallade ”anti-kristna livsstilsval”, rapporterar The Guardian.
”Västvärldens massmedia är oerhört effektiva på att skapa stor sympati hos allmänheten för övertygelser och livsstilar som står i strid med evangeliet – till exempel abort, homosexuell livsstil och eutanasi”, sa Prevost i talet, enligt The Guardian.
Organisationer som New ways ministry och Dignity USA säger till The Guardian att de hoppas att Leo XIV, i linje med sin föregångare Franciskus, utvecklat en mer inkluderande syn. ”Vi ber att han fortsätter det välkomnande som Franciskus inledde”, säger Francis DeBernardo från New ways ministry.
Enligt bedömare kan valet av påve ändå tolkas som att Vatikanen vill ha ett fokus på social rättvisa, rättigheter för migranter, klimatfrågor och fattigas situation. Prevost har också stött initiativ som inkluderar kvinnor i kyrkliga beslutsorgan och visat öppenhet för välsignelser av samkönade par, rapporterar BBC. Namnet Leo som Prevost tagit som Påve knyter an till tidigare påvar som verkat i tider av social omvälvning och globala oroligheter.