
Rekordfå synskadade får ledsagning via LSS. Och tusentals funktionsnedsatta, som vill och kan arbeta, får inte den möjligheten utan hänvisas i stället till daglig verksamhet. Flera organisationer inom funkstionsrättsrörelsen varnar nu för att försämringar skett under det senaste året.
Nyligen släppte Socialstyrelsen sin lägesrapport när det gäller stöd och insatser för personer med funktionsnedsättningar. Den visar på flera försämringar, uppger bland andra funktionsrättsorganisationer.
Vad gäller synskadade har rekordfå fått kostnadsfri ledsagning med stöd av LSS, uppger Synskadades riksförbund. I stället kan de ansöka om ledsagningshjälp via socialtjänstlagen, SoL. Men många nekas det också, dessutom är det stödet mer begränsat.
I vissa kommuner kostar ledsagning via SoL också pengar, vilket innebär att bara en timmes promenad kan kosta flera hundra kronor, uppger Synskadades riksförbund.
Wandi Lundgren, som har så kallad dövblindhet blev av med sin LSS-ledsagning förra året och har nu i stället hjälp genom SoL. Men stödet har blivit mindre flexibelt och hjälper honom exempelvis inte med att läsa posten, säger han i ett pressmeddelade.
– Vi har sagt det förut och säger det igen, ny lagstiftning behövs för att synskadade ska kunna leva bra liv, säger Niklas Mattsson, ordförande i samma pressmeddelande.
Färre får lönebidrag
På Riksförbundet FUB flaggar man för att tusentals funktionsnedsatta, som vill och kan arbeta, inte får lönebidrag.
– Den långvariga urholkningen av lönebidraget gör att tusentals personer, som kan och vill arbeta, hänvisas till daglig verksamhet, säger Anders Lago, förbundsordförande för FUB, som arbetar för barn, ungdomar och vuxna med intellektuell funktionsnedsättning.
Lönebidrag är ett ekonomiskt stöd till arbetsgivare för att de ska kunna anpassa jobbet och arbetsplatsen efter de förutsättningar som den med funktionsnedsättningar har. Daglig verksamhet å andra sidan är en sysselsättning dit personer kan gå för att ha något att göra om dagarna.
Psykisk ohälsa
Samtidigt får något fler personer med psykiska funktionsnedsättningar, exempelvis människor med schizofreni, hjälp av verksamheten personligt ombud.
Jämfört med föregående år är det 700 fler personer i landet som fått stöd med exempelvis att komma i kontakt med myndigheter eller för att de har ekonomiska problem. Dessutom är det tre fler kommuner som erbjuder verksamheten.
Söktrycket är dock större och i flera kommuner har köerna därför vuxit, står det i Socialstyrelsens rapport. Gruppen som söker stöd hos personligt ombud upplever också att det är svårare att få tillgång till vård, socialtjänst och andra myndigheter, uppger verksamheterna till Socialstyrelsen.