Prenumerera

Logga in

Glöd · Debatt

Ungdomar och gäng – en växande fara

En polisavspärrning.

Fattigdom och utanförskap är några av anledningarna till att unga dras in i gängkriminalitet. För att stoppa det behövs fler möjligheter till jobb och utbildning, men också aktiviteter som bygger trygghet och gemenskap menar Hafsa Khan, 16-årig feriearbetare vid Camp Demokrati.

DEBATT. Gängkriminalitet och unga är något vi inte tycker ska höra ihop. Men varför sker det kriminalitet bland unga? Vad är riskfaktorerna? Hur ska vi, som samhälle, stoppa det? 

Gängvåldet skapar rädsla. Det splittrar våra områden och hotar vår demokrati. När unga dras in i gäng handlar det inte bara om brott utan även om förlorade framtidsdrömmar. Vi ser barn och tonåringar som lockas av snabba pengar och status men istället fastnar i en livsfarlig värld av våld och hot. 

Det är många unga som drabbas av gängvåldet i Sverige, många fler än vad man skulle kunna tro. Under 2022 identifierades enligt polisen ungefär 1 200 nätverkskriminella i Sverige som var under 18 år, varav omkring 170 var under 15 år. 

Många unga pojkar dras in i olika gäng, främst för att de saknar andra möjligheter. Fattigdom, arbetslöshet, segregation och utanförskap är de vanligaste orsakerna till att man hamnar i dessa olika gäng. Utanförskapet innebär för många i dessa sammanhang att man inte känner sig som en del av samhället. Detta leder till att man letar efter nya kretsar där man känner sig inkluderad. 

När samhället inte erbjuder jobb, utbildning och stöd så erbjuder gänglivet ett enklare men även farligare sätt att få pengar och makt, vilket lockar ungdomar väldigt enkelt.
 
Dessutom leder gängkriminalitet till mer rasism och fördomar. Folk tror att alla invandrare och folk med utrikesfödda föräldrar är kriminella, vilket skapar motsättningar mellan kulturer och gör att samhället delas. Segregationen växer och misstron ökar mellan olika grupper.

Det finns många riskfaktorer, till exempel när föräldrarna inte talar svenska och därför kan ha svårt att förstå hur samhället och skolan fungerar. Ungdomarna kan ge en falsk bild om hur det går i skolan.
En polis jag talat med förklarar att unga som rekryteras till gängkriminalitet ofta riskerar att förstöra sin framtid, får svårare att få jobb och i värsta fall mister livet som unga.

För att stoppa gängrekryteringen behöver vi satsa på våra ungdomar.  Det behövs fler möjligheter till jobb och utbildning så att unga ser en framtid utan kriminalitet. Det är också viktigt att det finns fritidsgårdar och aktiviteter som bygger trygghet och gemenskap. För att stoppa det samarbetar polisen med socialtjänsten, skolan, och fritids genom det som kallas SSPF. 

Det handlar inte bara om att stoppa brott utan att bygga ett mer rättvist, tryggt Sverige för alla. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV