Forskare vid Karolinska institutet har upptäckt en uppsättning proteiner i blodet hos personer med svåra besvär av postcovid, vilket tyder på inflammation och skador i lungvävnaden, rapporterar webbtidningen Läget.
I dag lider över 150 000 personer i Sverige av postcovid, långvariga symtom efter covid-19 – vilket gör att tillståndet kvalar in som folksjukdom.
Marcus Buggert vid Karolinska institutet har tillsammans med forskarkollegor identifierat ett proteinmönster i blodet som tyder på inflammation och lungskador hos personer med postcovid och svåra andningsbesvär. Samma typ har hittats hos personer med andra allvarliga lungsjukdomar.
I studien, publicerad i Nature Immunology, analyserade forskarna immunförsvaret hos 265 personer från Sverige och Storbritannien som insjuknat i covid-19 innan vaccin fanns. Hälften hade tillfrisknat utan efterverkningar, medan övriga hade kvarvarande symtom.
Immunologiska markörer på cellnivå är proteiner som sitter på ytan av immunceller och visar vad det är för cell och hur den beter sig. Genom att studera dessa markörer kan forskare och läkare se till exempel om en T-cell är aktiv, om en B-cell är närvarande eller om immunförsvaret är påverkat av sjukdom eller behandling.
Forskarna såg ett mönster av förhöjda proteiner i de ”immunologiska markörerna” hos just personer med postcovid.
– När det gäller lungproblem efter covid-19 finns tre huvudhypoteser – att det finns kvar virus i lungvävnaden, att det pågår en inflammation i lungan exempelvis på grund av autoimmunitet, eller att det handlar om mikro-blodproppar, säger Marcus Buggert till Forskning och framsteg.
Hos personer med postcovid och neurologiska symtom, som hjärntrötthet, analyseras istället cerebrospinalvätska – vätskan som omger hjärnan och ryggmärgen – via ryggvätskeprov. Vid mag-tarmsymtom tas små vävnadsprover från tarmslemhinnan, enligt vetenskapstidningen.
– Det handlar om en grupp patienter som är ganska missförstådd. Vi visar att det finns något hos dessa individer som orsakar det mönster av inflammation och celldöd som vi nu har kunnat mäta – men ännu vet vi inte den exakta orsaken, säger Marcus Buggert.