![Gunnar Strömmer pratar med journalister.](https://tidningensyre.se/wp-content/uploads/2025/02/GunnarStrommer-och-press-1051x700.jpg)
Efter tisdagens skolskjutning i Örebro är nu regeringen och Sverigedemokraterna överens om att skärpa vapenlagen. Syftet är att begränsa tillgången till vissa typer av halvautomatiska vapen och att stärka arbetet med anmälan av personer som av medicinska skäl är olämpliga för innehav av skjutvapen.
Det är ännu inte känt vilka vapen som gärningsmannen använde i skolskjutningen i Örebro. Polisen har däremot konstaterat att han hade licens för fyra olika typer av vapen och att tre vapen hittats i närheten av honom på brottsplatsen. Det hela har skapat en diskussion om vem som kan få vapenlicens i Sverige och hur.
I maj förra året presenterades en utredning för regeringen om ”En ändamålsenlig vapenlagstiftning”. I den konstaterades det bland annat att det inte framgår tillräckligt tydligt av vapenlagen vilka krav som ska gälla vid tillstånd för vapeninnehav. Därför föreslås en bestämmelse i den nya vapenlagen där det framgår dels att en lämplighetsprövning ska göras och dels vilka omständigheter som ska beaktas vid en sådan bedömning.
Detta vill nu regeringen och SD gå vidare med och göra till lagstiftning, skriver de i ett pressmeddelande. Det som föreslås i utredningen och som partierna vill ta vidare är att ålder, kunskap och färdigheter, laglydnad och övriga omständigheter ska beaktas vid lämplighetsprövningen. Övriga omständigheter innebär bland annat vissa medicinska omständigheter.
Se över systemet med anmälningsplikt
Tidöpartierna vill också se till att se över hur systemet med anmälningsplikt fungerar idag, det vill säga läkares skyldighet att anmäla till Polismyndigheten när personer av medicinska skäl anses olämpliga att inneha skjutvapen.
”Det är angeläget att säkerställa att anmälningar från hälso- och sjukvården sker i den utsträckning som lagstiftningen anger och att anmälningarna omhändertas av Polismyndigheten på ett ändamålsenligt sätt. Därför bör en kartläggning genomföras av hur anmälningsskyldigheten fullgörs. Denna bör förenas med insatser för att stärka och utveckla arbetet framgent”, skriver partierna i pressmeddelandet.
Man kommer också att ge Polismyndigheten och Socialstyrelsen i uppdrag att stärka och utveckla arbetet med anmälan av personer som av medicinska skäl är olämpliga att inneha skjutvapen.
Partierna vill också att tillgången till vissa halvautomatiska vapen begränsas. I augusti 2023 ändrades Naturvårdsverkets föreskrifter, som innebär att vissa halvautomatiska vapen kan vara tillåtna för jakt, däribland vapnet AR-15. Nu vill man ändra lagstiftningen, så att läget återställs ”till det som gällde innan Naturvårdsverket ändrade sina föreskrifter”.
S vill gå längre
Socialdemokraternas rättspolitiska talesperson Teresa Carvalho höll under fredagsförmiddagen en pressträff där hon välkomnade regeringens och Sverigedemokraternas beslut. Samtidigt sa hon att Socialdemokraterna vill gå ett steg längre för att också fånga upp de personer som inte sökt sig till vården. Bland annat vill partiet se kontroller av befintliga vapenlicenser.
– Nu behöver man skyndsamt granska alla vapenlicenser som finns i dag. Det är uppenbart att det finns fall där varningsklockorna borde har ringt, säger Teresa Carvalho.
S vill också se ett tydligare fokus på lämplighetsbedömningar.
– Några exempel på saker som vi menar behöver ses över nu är hur register kan korsköras på ett bättre sätt för att identifiera varningssignaler och att öka kraven på inslag av personliga intervjuer. Vi vill också se över införande av en psykologisk prövning eller intyg från vården.
Man bör även titta på hur man kan göra uppföljande och återkommande kontroller av lämplighet, menar Carvalho.
– Till exempel registerkontroller, men också återrapportering från Svenska jägarförbundet om aktivitet och eventuella varningssignaler.
– Vi menar att det är rimligt att använda sig av Pliktverkets kunskaper om lämplighetsbedömningar, tillägger Carvalho.
Texten har uppdaterats.