Prenumerera

Logga in

Radar · Miljö

Sex av tio svenskar vill behålla ett starkt strandskydd

Strandnära hus och bryggor.

Ett ”eftertraktat förslag”. Så beskrev Romina Pourmikhtari försvagningen av strandskyddet som regeringen nyligen valde att gå vidare med. Men en Sifo-undersökning som Naturskyddsföreningen låtit göra visar att majoriteten av svenskarna inte vill ha ett försvagat strandskydd. En rapport från organisationen visar också att de föreslagna ändringarna främst gynnar markägare.

När regeringen nyligen gick vidare med sina förslag till försvagat strandskydd var ett av argumenten från klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari att det var ”mycket eftertraktat av det svenska folket”.

– Men det stämmer inte, tvärtom är det få som vill försvaga skyddet för stränderna och få som tjänar på det. Strandskyddet fyller en viktig funktion för friluftslivet, naturen och för vår klimatberedskap, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen, i ett pressmeddelande

En Sifo-undersökning som Verian genomfört på uppdrag av Naturskyddsföreningen visar att 62 procent av de tillfrågade (drygt 3000 personer) tycker att regeringens förslag är dåligt. Endast 22 procent tycker att det är ett bra förslag, medan 17 procent svarar att de inte vet.

Naturskyddsföreningen har också gjort en rapport där de sammanställer vem som tjänar och förlorar på ett försvagat strandskydd. Där är det tydligt att det finns flera förlorare och få vinnare.  En ökad byggnation leder bland annat till att allmänhetens tillgång till stränder minskar, och även att fastigheter som ligger längre bort från stranden riskerar att minska i värde, eftersom exempelvis utsikten kan försvinna. 

Även biologiska värden, såsom biologisk mångfald och ekosystemtjänster drabbas negativt, värden som dock svåra att värdera i ekonomiska termer, skriver Naturskyddsföreningen.

– Om strandskyddet försvagas hotas inte bara vår tillgång till stränder utan också skyddet av naturen. Dessutom kommer strandskyddet löna sig i längden, eftersom effekterna av klimatförändringarna kan bli mycket kostsamma. De som tjänar på ett försvagat strandskydd är ett fåtal markägare, säger Karin Lexén.

Fakta: Regeringens förslag om strandskyddet

Strandskyddet för alla sjöar under en hektar och alla vattendrag som inte är bredare än två meter ska slopas.

I enskilda fall ska Länsstyrelsen få möjlighet att besluta om strandskydd vid dessa vatten, ”när ett område har särskild betydelse för något av strandskyddets syften”. 

Vid insjöar eller vattendrag som är anlagda efter den 30 juni 1975 ska strandskydd aldrig gälla. 

Regeringen

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV