
Strömavbrott, apokalyps, feministiska strider och en 72-årig rocksångare med galghumor. Med aprils kulturtips kan du hålla sekulär kurs genom påskens död och uppståndelse.
Flare-up
Konst
Goldin+Senneby
Accelerator, Stockholm, till 15 juni
Konsthallen vid Stockholms universitet visar både nyskapade och tidigare verk av konstnärsduon Simon Goldin och Jakob Senneby i en samlingsutställning. Här aktualiseras frågor om autoimmunitet och tillgänglighet, som tar avstamp i den ena konstnärens ms-sjukdom. Ett annat spår är ekologi och i ett verk har duon återskapat den typ av klimatprotest som utförts på flera museer, där aktivisterna smetat olika substanser på målningarnas skyddsglas.

I Goldin-Sennebys parafras fylls de tomma ramarna med autentiska material från aktionerna: röd färg, tomatsoppa, ärtsoppa och potatismos. På andra sidan de rebelliska ramarna reser sig en skog av granbarkborrefällor, som tillsammans med flera verk i kåda gör den kompakta utställningen både uppfriskande och harmonisk.
Peter Perrett
Musik
På turné: Stockholm, Göteborg, Malmö,15-17 april

Peter Perrett, en gång i tiden sångare och gitarrist i brittiska nya vågen-bandet Only ones, släppte sin tredje soloskiva förra året. Dubbelalbumet The Cleansing innehåller suggestiva titlar som I wanna go with dignity, Secret taliban wife, Mixed up Confucius, Kill a Franco spy och Art is a disease. The Guardian kallar opuset ”en triumf” som trots åtskilliga anspelningar på döden bubblar av livsglädje. Nu ger mannen med den omisskännliga rösten tre konserter i Sverige – passande nog i påskveckan.
Kvinnor i mörkret
Teater
Regi: Moa Silén
Nypremiär: 24 april, Uppsala stadsteater
Krigets konsekvenser är ofta av omfattande och dödlig karaktär, men även vardagliga val dras till sin spets. Kvinnor i mörkret är skriven av två unga dramatiker från Ukraina, med utgångspunkt i de många och återkommande strömavbrotten. Pjäsen hämtar stoff från sociala medie-inlägg: Hinner jag koka pasta? Ska jag gå 22 trappor eller vänta på elen och hissen? Spelas på Uppsala stadsteaters minsta scen Intiman, under vinjetten AW-teater.
Eva-Lisas monument
Bok
Författare: Sam Hultin
Utgivningsdag: 8 mars (Brombergs)
Berättelsen om transpionjären Eva-Lisa Bengtsson har stockholmarna kunnat ta del av i en stadsvandring ordnad av Kvinnohistoriska museet och Sam Hultin. Nu har Hultin förvandlat det digra material Eva-Lisa efterlämnade till en bok där vi får följa feministiska strider, besöka rökstimmiga partyn och bevittna dramatiska aktioner med Lesbisk front, samt få inblick i ”ett gnetigt föreningsliv som ändå präglas av gemenskap och solidaritet”. En solidaritet som kom på skam då Eva-Lisa med tiden skulle komma att exkluderas från flera av de rörelser hon varit engagerad i.

Apokalyps. Från yttersta domen till klimathot
Konst
Göteborgs konstmuseum, till 18 januari 2026
Gränsen kan vara hårfin mellan exceptionell fingertoppskänsla och grov felsatsning. Behöver vi verkligen en utställning med apokalyptiska scenarier, det är ju bara att öppna sin webbläsare? Men kanske kan konstnärlig gestaltning av historiens och samtidens katastrofer – från 1500-talet fram till i dag – skänka tröst eller ingjuta mod. Museets helårssatsning tar sin utgångspunkt i två forskningsprojekt och bjuder på en resa genom undergångsfantasier, profetior, dystopisk samhällskritik – och storslagna konstverk som osar av både ångest och skaparlust. Det låter ändå ganska rivigt.