Prenumerera

Logga in

Radar · Miljö

Finland bötfälls av EU för otillåtet laxfiske

Lax i havet.

Finland bröt mot ett EU-beslut om fiskestopp när det fiskades lax i Bottenhavet under 2024. Landet ska ha hävdat att fisket skedde i forskningssyfte, men laxen ska ha fiskats kommersiellt av 32 yrkesfiskare. Nu får landet böter, som välkomnas av flera miljöorganisationer.

Fiskestoppet infördes av EU 2024 för att skydda hotade laxbestånd. Trots detta valde Finland att fortsätta fisket, och tillåta att 32 fartyg fiskade i området med förevändningen att det var forskning. Det konstaterade EU-kommissionens vetenskapliga organ att det inte var frågan om, då antalet fartyg och mängden laxar liknade kommersiellt fiske. Efter att EU-tjänstemän påtalat det hela och bett Finland skjuta upp verksamheten fortsatte man ändå, och nu får landet böter, som kommer att dras från Finlands framtida fiskekvoter.

Flera miljöorganisationer välkomnar beslutet. Däribland WWF. 

– EU-lagar fungerar bara om de genomförs och verkställs. Detta beslut kommer vid en avgörande tidpunkt, då beslutsfattare utvärderar den gemensamma fiskeripolitiken (GFP). Genom att följa vetenskapen och hålla Finland ansvarigt har Europeiska kommissionen skickat en tydlig signal om att EU:s fiskeriregler inte bör behandlas som valfria, säger Odran Corcoran, marin konsult för WWF:s kontor för EU-policy i ett pressmeddelande.

Bruno Nicostrate, chef för fiskeripolitik på Seas at risk säger i samma pressmeddelande att EU:s fiskerilagstiftning idag tyvärr ignoreras på många håll i EU:s vatten.

– Vi hoppas att kommissionen förblir vaksam och fortsätter att åtgärda framtida överträdelser snabbt. Låt oss fokusera på att tillämpa reglerna – inte skriva om dem.

Javier López, kampanjchef för hållbart fiske på organisationen Oceana konstaterar att beslutet sänder en stark signal om att skyddet av de marina resurserna kräver en strikt tillämpning av reglerna, som är lika för alla.

– Om vi ​​tillåter otillåtet fiske att fortgå obehindrat riskerar vi att förlora inte bara östersjölaxen utan även andra fiskepopulationer i Europa.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV