![Techtopparna vid Donlad Trumps presidentsinvigning](https://tidningensyre.se/wp-content/uploads/2025/02/Tech-1050x700.jpg)
Donald Trump inledde sin nya presidentperiod med att dra tillbaka klimatsatsningar, inleda deportationer och frige högerextremister. Samtidigt sluter techmoguler, präglade av en vision från Silicon valley om att slopa regleringar och montera ned institutioner, upp vid hans sida.
USA:s president Donald Trump har inlett sin nya presidentperiod med att kickstarta sin agenda. Samma dag som han svors in genomförde han en rad executive orders, eller presidentordrar, för att dra tillbaka klimatsatsningar och inleda svepande deportationer av migranter. När han svor presidenteden hade han några av världens rikaste män från världens största techbolag bakom sig, som donerat stora summor till hans invigningsceremoni och som har en egen agenda.
Inför ceremonin hade ledarna för flera av USA:s stora techbolag donerat miljontals dollar. Pengar som gav techmiljardärer som Amazons Jeff Bezos, Apples Tim Cook, Metas och Facebooks Mark Zuckerberg och Trumpfinansiären Elon Musk hedersplatser bakom presidenten när han avlade presidenteden. Flera av företagsledarna hade inför invigningen också träffat Donald Trump. I USA är det vanligt att stora företag donerar till presidentinstallationer för att komma närmare makten, och de amerikanska techjättarna vill driva på för att stoppa regleringar som de menar hämmar deras bransch. Men det är inte bara pengar som techbolagen erbjuder för att glädja Donald Trump.
Dagarna innan Trump svors in gick Metas vd Mark Zuckerberg ut och förklarade att han skulle genomföra stora förändringar i hur Facebook ska fungera i USA. I ett blogginlägg skrev han att de kommer göra sig av med sina moderatorer, som han öppet anklagade för att vara för partiska. Systemet med faktagranskare på plattformen kom till efter valet 2016 då Facebook skakades av flera skandaler, bland annat stora ryska desinformationskampanjer och Cambridge Analytica-skandalen. Cambridge Analytica, som leddes av den Trumpallierade högerextremisten Steve Bannon, hade samlat in data från 87 miljoner Facebookanvändare och använde datan för att påverka valet till Trumps fördel.
Då bad Zuckerberg om ursäkt och 2018 skrev han:
“Det finns för mycket sensationalism, desinformation och polarisering i världen idag. Sociala medier gör det möjligt för människor att sprida information snabbare än någonsin tidigare, och om vi inte konkret tar itu med dessa problem, riskerar vi att förstärka dem.”
Techmiljadärer sluter upp bakom Trump
2021 stängdes Donald Trump ned från Facebook och Meta skrev i ett pressmeddelande att man “bekräftar avstängningen av den tidigare amerikanska presidenten Donald Trumps Facebook- och Instagramkonton efter hans hyllningar av de personer som deltog i våldsamheter vid Kapitolium den 6 januari.”
![](https://tidningensyre.se/wp-content/uploads/2025/02/sdlfI6IiFUcROA.jpg)
Men omvalet och kritik från Trump har alltså lett till en kovändning och uppluckring av Facebooks arbete mot desinformation.
“Det senaste valet känns som en kulturell tippningspunkt för att återigen prioritera yttrandefriheten”, sa Zuckerberg i sitt uttalande. Ett par dagar innan presidentinstallationen sa Donald Trump på en presskonferens att han var “imponerad” över Metas omvändning och att han skulle benåda många av de som fängslats för just attacken mot Kapitolium. Ett löfte som han skulle leva upp till. Donald Trump benådade första dagen som president alla som dömts för stormningen av Kapitolium, inklusive ledarna för de högerextrema organisationerna Proud boys och Oath keepers som hade dömts till långa fängelsestraff.
Amazons ägare Jeff Bezos, som även äger Washington Post, har tidigare varit kritisk mot Donald Trump. Nu stod även han vid presidentens sida under installationen, och inför valet hade han stoppat Washington Post från att på ledarplats stötta utmanaren Kamala Harris. I en intervju anordnad av New York Times förklarade Bezos att han nu känner optimism inför att Donald Trump blivit president.
”Jag är väldigt optimistisk den här gången, jag är mycket hoppfull, han verkar lägga mycket energi på att minska regleringar, och om jag kan hjälpa honom med det, kommer jag att hjälpa honom”, sa Bezos.
Och just techmiljardärernas hopp om att USA kommer att lätta på regelverket är utbrett. Open AI:s VD Sam Altman, som donerade 1 miljon dollar till Trump, är inne på samma spår. Nyligen gjorde han avbön på Elon Musks sociala medieplattform X och förklarade att han ångrar “att han inte tänkt tillräckligt självständigt innan” utan att han fallit i en “fälla”. Altman skrev vidare att Donald Trump kommer att vara ”otrolig” för USA.
”President Trump kommer att leda vårt land in i AI-eran, och jag ser fram emot att stödja hans ansträngningar för att säkerställa att USA håller sig i framkant”, sa Altman i ett annat uttalande.
Nyligen meddelade han också att Open AI, tillsammans med flera andra bolag, kommer att satsa 500 miljoner dollar på infrastruktur för bland annat AI i USA.
Teknik som lösning på allt
Flera av techmogulerna som nu ställt sig bakom Trump kommer från en politisk kultur i Silicon valley där regeringen uppfattas stå i vägen för den tekniska utvecklingen och där en idé frodas om att teknik är lösningen på alla samhällsproblem. 2023 publicerades det Teknikoptimistiska manifestet av riskkapitalisten Marc Andreessen. Hans stora förmögenhet kommer bland annat från webbläsaren Netscape och stora satsningar i kryptovalutor.
“Vi blir lurade. Vi får höra att teknologin tar våra jobb, sänker våra löner, ökar ojämlikheten, hotar vår hälsa, förstör miljön, underminerar vårt samhälle, korrumperar våra barn, skadar vår mänsklighet, hotar vår framtid och är ständigt på väg att förstöra allt. Vi får höra att vi ska vara arga, bittra och rädda för teknologi”, inleds manifestet.
“Vi tror att det inte finns något materiellt problem – oavsett om det skapats av naturen eller av teknologi – som inte kan lösas med mer teknologi” och “Vi tror på Silicon valleys värdegrund att ta saker framåt”, fortsätter han.
I manifestet pekas idéer om hållbarhet och socialt ansvar ut som fientliga. “Våra fiender är inte dåliga människor – utan snarare dåliga idéer”, skriver han och fortsätter:
“Vårt nuvarande samhälle har utsatts för en massdemoraliseringskampanj i sex decennier – mot teknologi och mot livet – under olika namn som ‘existentiell risk’, ‘hållbarhet’, ‘hållbara utvecklingsmål’, ‘socialt ansvar’, ‘försiktighetsprincipen’”.
Arbetsmarknadsforskaren och utredningschefen på Arena idé, German Bender, som följt flera av de ledande techbolagen, säger till Syre att de tankar som Marc Andreessen ger uttryck för är utbredda i Silicon valley.
– Man tror att man kan lösa alla sociala, politiska och ideologiska motsättningar med teknik. Min tolkning är att det faktiskt är en totalitär och antidemokratisk syn på samhället i den meningen att man anser sig vara överordnad och bortom politik och ideologi, säger Bender.
Bender säger vidare att det hos många i Silicon valley finns en föreställning om att de är en slags övermänniskor och utvalda av ödet för att forma mänskligheten.
– Vi pratar om extremt rika människor, kanske bland historiens rikaste, som vill bli ännu rikare och som inte drar sig för att korrumpera makten och demokratin. Den här typen av personer är livsfarliga för de drivs av en djup övertygelse om att de har rätt och de är utvalda av ödet, säger han.
För Donald Trump har också rikedomarna från techmoguler varit viktiga. Vissa som Jeff Bezos, Sam Altman och Mark Zuckerberg närmade sig Trump sent. Andra, som miljardärerna Peter Thiel, grundare av PayPal, och Elon Musk, pumpade in pengar i valrörelsen.
![](https://tidningensyre.se/wp-content/uploads/2025/02/sdlXWvsAWADunA.jpg)
Musk i fronten för att montera ned institutioner
Financial Times uppger att Elon Musk spenderat över 700 miljoner kronor på Donald Trump. Han var också själv med och kampanjade för presidenten.
Nu har Elon Musk blivit ansvarig för att skära ned på “överflödiga regleringar”, minska statens utgifter och omstrukturera federala myndigheter. Musk har sagt att han vill minska de federala utgifterna med 500 miljarder dollar årligen.
Samtidigt varnas för att Musk har intressekonflikter när han ska skära ned eftersom hans företag har stora kontrakt med amerikanska myndigheter.
Om flera av de som slutit upp bakom Trump främst hoppas på mindre regleringar, så sticker Musk ut. Han opinionsbildar även öppet för högerextrema partier i Europa. Inte minst det tyska högerextrema partiet Alternativ för Tyskland, som han nu även deltagit på kampanjmöte för inför det stundande tyska valet.
Han har även drivit en kampanj mot den engelska regeringen och visat stöd för den våldsamma högerextremisten Tommy Robinson. Under Trumps invigningsceremoni höll han ett tal och höjde högerhanden två gånger likt en Hitlerhälsning. Själv har han förnekat att det var en Hitlerhälsning.
Donald Trump har börjat uppfylla löftet om att deportera miljoner migranter från USA. Han har lämnat Parisavtalet och förkastat amerikansk miljöpolitik. Donald Trump förbereder även USA för att lämna världshälsoorganisationen WHO. Alla program för program som rör mångfald, jämlikhet och inkludering inom den federala regeringen har stängts ned. Donald Trump har också pausat allt humanitärt utländskt bistånd. Samtidigt har han meddelat att han vill annektera Grönland, “om nödvändigt militärt”.
Till Silicon valleys glädje har han även undertecknat direktivet Removing barriers to American leadership in artificial intelligence som upphäver vissa AI-policyer och direktiv som Trump menar hindrar innovation.
Med USA:s techindustri i ryggen har Donald Trump inlett sin omdaning av det amerikanska samhället och nedmonteringen av ekonomiska kontrollmyndigheter, miljökrav och regleringar som beskattning av energislukande dataserverar sker i rekordfart.