
Föräldrar med försörjningsstöd kan bli mer motiverade att jobba om inte lönen dras av krona för krona när försörjningsstödet beräknas. Det visar en ny rapport från myndigheten IFAU.
Den så kallade jobbstimulansen inom försörjningsstödet har liten effekt för de allra flesta som lever på försörjningsstöd, tidigare kallat socialbidrag.
Men en grupp kan bli mer motiverade till att arbeta tack vare jobbstimulansen. Det handlar om sambos med barn, visar en ny rapport från IFAU, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering.
”För barnfamiljer kan (…) jobbstimulansen vara värdefull för att stärka drivkrafterna till arbete”, står det i kortversionen av rapporten.
Det innebär jobbstimulansen
Jobbstimulansen innebär att biståndsmottagare får mer i plånboken om de jobbar, i stället för att kommunen räknar av lönen krona för krona från det ekonomiska biståndet, vilket är det vanliga.
Det saknas data på hur många som får jobbstimulansen. Därför har forskaren på IFAU antagit att alla får den om de skulle ha rätt till den enligt gällande regelverk.
Många i studien kvalar inte in i jobbstimulansen eftersom de får försörjningsstöd under för kort tid, och inte de sex månader som krävs för att beviljas jobbstimulansen. ”En betydande andel” tar bara emot försörjningsstöd i en månad för att sedan inte komma tillbaka.
De som är kvar längre jobbar inte alls, utan lever på försörjningsstöd ibland kombinerat med andra ersättningar och bidrag.
Barnfamiljer
Men en grupp kombinerar oftare arbete och ekonomiskt bistånd, och gör det också under längre tid – sambos med barn.
Därför kan jobbstimulansen betyda mycket för dem, konstaterar forskaren. Jobbstimulansen lär dock inte ha någon större effekt i stort på sysselsättningen eller arbetslösheten, eftersom den når så få, konstaterar han.
En förklaring till varför familjer oftare har ekonomiskt bistånd under längre tid även om de jobbar handlar om att försörjningsstödet blir högre för hushåll där barn ingår, eftersom barnen också behöver mat och kläder. Dessutom beräknas försörjningsstödet på hela hushållets inkomster, så om den ena föräldern börjar jobba med en låg lön kan familjen fortfarande behöva försörjningsstöd för att få en levnadsstandard som inte ligger under existensminimum.