Prenumerera

Logga in

Glöd · Debatt

Spelreklamen måste stoppas – den förstör liv

Spelreklam.

Den aggressiva spelreklamen förstör många människors liv och därför vore ett förbud lämpligt, anser Lucas Almkärr. ”Genom att införa striktare reglering och stärka stödinsatser kan vi minska lidandet och bygga en friskare framtid för kommande generationer.”

DEBATT. Reklam för casino och sportbetting översvämmar våra tv-skärmar, sociala medier och stadsmiljöer. Den riktar sig till sårbara grupper och glamoriserar ett beteende som för allt för många leder till ekonomisk ruin och psykisk ohälsa. Inom sport är reklamen särskilt påträngande, där den tapetserar arenor och dominerar de digitala ytorna under sändningarna. Detta skapar en falsk bild av spel som något spännande och harmlöst, trots dess potentiellt förödande konsekvenser.

Ett stort samhällsproblem är hur spelande har normaliserats genom denna aggressiva reklam, särskilt bland unga och unga vuxna. Reklamen riktar sig ofta till riskgrupper, som unga män mellan 18 och 30 år, som är mer mottagliga för påverkan. Erbjudanden om ”bonusar”, ”freespins” och ”gratispengar” bidrar till att glamorisera spelandet och lockar sårbara individer att börja. Studier visar att sådan reklam ökar spelandet, vilket leder till personlig misär och samhällsproblem. Många drabbas av ekonomiska svårigheter, ångest och depression, vilket inte bara påverkar individen utan också sprider sig till både familj och vänner. Beroenden har ofta en genetisk komponent, och många är omedvetna om sin sårbarhet tills de fastnar i spelens beroendeframkallande mekanismer.

Dessutom har spelreklamen blivit svårare att undvika, inte bara inom traditionella medier, utan också i influencersamarbeten, Youtube-kanaler och poddar som följs av mestadels unga. Här kan reklamen ofta framstå som mer personlig och trygg, eftersom den presenteras av någon man ser upp till. Detta gör påverkan ännu kraftigare. I kombination med algoritmerna på dessa plattformar innebär det att den som en gång visat intresse för spel snabbt matas med ännu mer spelreklam, en farlig cykel för den som försöker ta sig ur ett beroende.

Trots dessa problem görs för lite från politiskt håll. Reglerna för spelreklam är svaga och enkla att kringgå. Till och med statliga Svenska Spel gör reklam, vilket signalerar att det är acceptabelt för andra bolag och visar en likgiltighet inför problemet. Vi tillåter inte reklam för tobak eftersom den är skadlig för användaren och omgivningen, och samma logik bör gälla för spelreklam. Spelberoende skadar inte bara den enskilda individen utan även deras närstående, vilket gör det till ett bredare samhällsproblem.

Det krävs kraftfulla åtgärder för att vända denna utveckling. Ett totalförbud mot spelreklam i offentliga miljöer och inom sportevenemang är nödvändigt. Reklam som riktar sig till unga, som är särskilt mottagliga för påverkan, måste förbjudas. Många annonser använder kändisar, vilket utnyttjar ungas emotionella band till dessa personer och lockar dem att pröva lyckan. De varningar som finns i dag är otillräckliga och otydliga — det behövs betydligt skarpare och mer synliga varningstexter. Dessutom måste stödet till behandling av spelberoende förstärkas. Precis som andra beroenden är spelberoende farligt och kräver riktig vård.

En fråga om ansvar: Samhället måste ta större ansvar och skydda medborgarna från spelreklamens skadliga effekter. Genom att införa striktare reglering och stärka stödinsatser kan vi minska lidandet och bygga en friskare framtid för kommande generationer. Vi förbjuder reklam för tobak och varnar för alkohol, men när det gäller något som kan förstöra liv med ett klick, väljer vi att titta bort. Det är dags att säga stopp till spelreklamen innan fler liv går förlorade.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV