Abortutredningen som presenterades för regeringen idag föreslår bland annat att det första abortpillret inte längre behöver tas på sjukhus och att rätten till abort ska tydliggöras i abortlagen. Något som tas emot positivt av flera bedömare.
– Abortlagen är snart femtio år gammal och behöver moderniseras. Inte minst behöver lagen anpassas till den medicinska utveckling som skett, såsom att det i dag görs ett större antal medicinska aborter som inte kräver vård på sjukhus. Utredningens förslag är ett välkommet steg mot en uppdaterad lagstiftning, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson i ett pressmeddelande.
Det var i juni 2023 som regeringen tillsatte utredningen som skulle titta på hur abortlagstiftningen kunde moderniseras. Idag presenterades betänkandet, som bland annat föreslår att rätten till abort ska tydliggöras i abortlagen och att en bestämmelse ska införas att hälso- och sjukvården har en skyldighet att tillhandahålla abort skyndsamt.
”Efterlängtad frihetsreform”
Kravet på att en medicinsk abort ska utföras på en sjukvårdsinrättning ska också tas bort, något som bland annat RFSU är positiva till, då de menar att fler bör få möjlighet att göra hela aborten på sina egna villkor.
– Det här är en efterlängtad frihetsreform. Förslaget öppnar dörrar för ett ökat självbestämmande, säger Ingela Holmertz på RFSU i ett pressmeddelande.
Hon är också positiv till att lagen ska förtydliga att abort ska tillhandahållas skyndsamt.
– Om man har bestämt sig för att göra en abort ska man inte behöva gå och vänta i flera veckor för att få avsluta sin graviditet, säger Ingela Holmertz.
Även Vårdförbundet är positiva till utredningens förslag, bland annat till en del som innebär att barnmorskor får utökade möjligheter att självständigt handlägga aborter, något som Vårdförbundet har drivit länge.
– Det är ett steg i rätt riktning, men vi vill se ett tydligare förslag som ger barnmorskor rätt att redan nu ordinera och förskriva läkemedel vid medicinska aborter, säger Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet, i ett pressmeddelande.
Vårdförbundet anser att det finns tillräckligt stöd för att barnmorskor har kompetensen att ta hela ansvaret för medicinska aborter, och därmed även ansvaret över ordinationer och förskrivningar.
– Det finns många fördelar med att det är barnmorskor som handlägger aborter. Studier har bland annat visat på ökad tillgänglighet och kontinuitet, minskade kostnader, kortare väntetider, ökad förskrivning av preventivmedel och nöjdare patienter, säger Åsa Mörner, barnmorska och förbundsstyrelseledamot i Vårdförbundet, i pressmeddelande.
Översyn av rättsligt råd
Både Vårdförbundet och RFSU är också positiva till förslaget att det bör göras en översyn av Socialstyrelsens rättsliga råd, som är den instans som beslutar om aborter efter graviditetsvecka 18.
– Vi har oroat oss över att rådet gjort fler avslag på grund av sociala skäl de senaste åren, utan att besluten motiveras. Vi ser positivt på att utredaren delar vår bild av att en översyn behöver göras, säger Ingela Holmertz på RFSU.
– Rättsliga rådet behöver bli mer rättssäkert. Det är av högsta vikt att den lilla grupp gravida som behöver abort även efter vecka 18 ska kunna få det. De har rätt till insyn i processen. De måste kunna lita på att beslut som i högsta grad påverkar deras liv bygger på vetenskap och evidens och inte på enskilda personers värderingar, säger Åsa Mörner på Vårdförbundet.