Prenumerera

Logga in

Radar · Miljö

Max 15 gram kött om dagen – matomställning kan rädda miljontals liv

Planetär hälsokost kan minska utsläpp och rädda liv.

En växtbaserad kost kan halvera matens klimatutsläpp och rädda miljontals liv, enligt en ny rapport från ett internationellt forskarlag.

Fem av sju planetära gränser som redan överskridits är kopplade till dagens livsmedelssystem. Enligt den nya EAT Lancet-kommissionen 2025 kan en omställning till en så kallad ”planetär hälsokost” halvera matens klimatutsläpp, rädda miljontals liv och stärka ekonomin.

Rapporten Healthy, sustainable, and just food systems, som är ”den största forskningsrapporten i sitt slag” och är publicerad i The Lancet, har tagits fram av ett internationellt forskarlag; bland annat har forskare från Stockholm resilience centre (SRC) vid Stockholms universitet bidragit.

– EAT Lancet 2025 sätter rättvisa i centrum, inte bara som ett mål utan också som en viktig del för att en omställning skall kunna ske, säger professor Line Gordon, föreståndare för SRC och en av huvudförfattarna till rapporten, i en kommentar.

Vad innebär planetär hälsokost?

  • Ökat intag av fullkorn, baljväxter, frukt, grönsaker och nötter rekommenderas.
  • Animalier, särskilt rött kött, bör minskas kraftigt. Helst bör det dagliga intaget av rött kött vara cirka 15 gram per person (max 0–30 gram).
  • Mejeriprodukter föreslås uppgå till cirka 250 gram per dag (eller inom intervallet 0–500 gram).
  • Fågel och fisk rekommenderas i något mindre mängd, cirka 30 gram per dag.
  • Frukt och grönsaker bör utgöra minst 500 gram per dag.
  • Sockerintaget bör minskas, och större delen av näringsintaget bör komma från växtriket.

”Flexitarisk kost”

Den planetära hälsokosten innebär mer fullkorn, baljväxter, frukt, grönsaker och nötter, medan intaget av animalier, främst rött kött, bör minska.

– Man kan kalla detta för en flexitarisk kost. Den är rik på växtbaserade produkter, som fullkorn, frukt, grönt, och baljväxter, men innehåller även animalier, säger Line Gordon. 

Den rekommenderade dagsransonen för rött kött är cirka 15 gram per person (0–30 gram), medan frukt och grönsaker bör vara 500 gram per dag. Enligt Jordbruksverkets beräkningar är ”svenskarnas verkliga konsumtion av rött kött under 2024 i genomsnitt låg på 519 gram per vecka”. Det är 27 kg per år och innebär i genomsnitt cirka 74 gram per dag, det vill säga mycket mer än EAT-Lancets planetära gräns på 15 gram per dag (ca 5,5 kg per år).

Grafik: Jordbruksverket. Enligt kommissionens modellering behöver produktionen av baljväxter öka med uppemot 190 procent och grönsaker med 42–48 procent, medan animalieproduktionen bör minska med 22–27 procent.

500 miljarder dollar

Om omställningen ska lyckas krävs finansiering på upp till 500 miljarder dollar årligen.

500 miljarder dollar motsvarar ungefär en femtedel av de 2 718 miljarder dollar som utgör de militära utgifterna  i världen 2024.

Enligt kommissionen beräkningar skulle 500 miljarder räcka till en global omställning av livsmedelssystemen och ge väldigt stora vinster i form av bättre hälsa, återställda ekosystem och ökad klimatberedskap. En tidigare undersökning, Healthy, sustainable, and just food systems, skapar omställningen ett värde som är tio gånger större än investeringarna.

Animalier bör minska med en fjärdedel

Enligt kommissionens modellering behöver produktionen av baljväxter öka med uppemot 190 procent och grönsaker med 42–48 procent, medan animalieproduktionen bör minska med 22–27 procent.

– Rapporten visar tydligare än någonsin tidigare hur vi kan mätta en växande befolkning inom planetens gränser. Vad vi väljer att lägga på tallriken kan rädda miljontals liv, minska utsläppen med flera miljarder ton, bromsa förlusten av biologisk mångfald och skapa mer rättvisa ekonomiska möjligheter, säger Johan Rockström, professor och en av kommissionens tre ordförande.

Kort om rapporten:

Rapporten sätter vetenskapliga riktmärken för en hälsosam kost, matens påverkan på planetens gränser och sociala basvillkor för ett mer rättvist livsmedelssystem – samt visar hur långt ifrån dessa som olika delar av världen befinner sig idag. Jämfört med den rapporten som publicerades 2019 är följande nytt:

  • Den ”planetära hälsokosten” (planetary health diet) är uppdaterad baserat på den senaste forskningen. Den är i stort sett densamma som 2019 och kommissionen visar nu att en global övergång till den skulle kunna mer än halvera livsmedelssektorns utsläpp av växthusgaser och förebygga upp till 15 miljoner dödsfall varje år.
  • Livsmedelssystemets påverkan på alla de nio planetära gränserna har nu kartlagts (endast fem av gränserna fanns med 2019).
  • Kartläggningen visar att livsmedelssystemet är den huvudsakliga drivkraften bakom fem av sju överskridna gränser, och den näst största drivkraften bakom den sjätte gränsen (den för klimat).
  • Identifiering av så kallade sociala basvillkor krävs för att rätten till mat, anständigt arbete, en hälsosam miljö, samt frihet och handlingsutrymme ska kunna förverkligas. Analysen visar att 3,7 miljarder människor saknar dessa basvillkor.
  • Endast cirka 1 procent av världens befolkning befinner sig i det ”säkra och rättvisa utrymmet” för livsmedelssystemet, där människors rättigheter och behov tillgodoses inom planetens gränser.
Stockholms universitet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Till Syre >>
Till Syre >>
Till Syre >>
Till Syre >>