
På en mjölkgård i Stockholms län lever kvigor fastbundna i sin egen avföring i en fallfärdig lada. Gården har i över tio år brutit mot djurskyddslagen, avslöjar Djurrättsalliansen som nyligen dokumenterat djurens lidande. Trots detta belönades bonden 2023 med en utmärkelse som betonar vikten av god djuromsorg.
En mjölkbonde i Stockholms län har fått anmärkningar vid en djurskyddskontroll i mars i år. Vid kontrollen upptäcktes smutsiga djur, dålig ventilation, blöta ströbäddar och eftersatt rengöring. Myndigheten kommer dock inte att göra en uppföljande kontroll förrän i höst, enligt Djurrättsalliansen. Samma bonde mottog 2023 den guldmedalj som Lantbrukarnas riksförbund (LRF) delar ut till utvalda mjölkleverantörer för långvarigt kvalitetsarbete, inklusive god djurhållning. Djurrättsalliansen har själva dokumenterat hur kvigor hålls fastbundna i en fallfärdig lada, stående i sin egen avföring, hos bonden ifråga.
– I mjölkindustrin är det tillåtet att hålla kvigor som är äldre än sex månader uppbundna på det här grymma sättet. Om det hade varit hundar hade det varit en skandal. Genom att visa djurens situation hoppas vi att fler tar ställning för djuren genom att välja växtbaserad mjölk i stället, säger Malin Gustafsson från Djurrättsalliansen i en kommentar.
Redan 2021 mottog länsstyrelsen flera anmälningar om djuren i ladan, där en anonym anmälare uttryckte oro för att ladan skulle rasa och att djuren gick runt i urin och avföring. Länsstyrelsen informerade då mjölkbonden och bedömde senare i en tjänsteanteckning att anmälan var obefogad och avslutade ärendet.
– Även i sådana här fall, där länsstyrelsen konstaterar tydliga brister, sker ofta ingen förändring eller också dröjer den väldigt länge. Under tiden står djuren fastspända i sin egen avföring. Om Lantbrukarnas riksförbund får som de vill och beteskravet tas bort skulle dessa djur inte ens ha möjlighet till en kort utevistelse under sommaren, säger Malin Gustafsson.

Belönades med guldmedalj av kungen
2023 belönades gården med den guldmedalj som årligen delas ut till mjölkbönder utvalda av LRF och mejerier. Prisutdelningen äger rum på slottet och en medlem ur kungafamiljen står för överlämnandet. I LRF:s kriterier för medaljen betonas att arbetet med djuromsorg ska sträcka sig längre än att följa lagar och förordningar. När mjölkbonden fick priset uttryckte hen att det är viktigt att noggrant följa rutiner och att alltid kontrollera djurens välmående för att snabbt kunna åtgärda problem.
– Fina ord säger uppenbarligen inget om hur verkligheten faktiskt ser ut. De här djurens lidande orsakas av både lagliga och olagliga orsaker. Men framför allt av att vi ser djur som våra resurser, att använda som vi vill. Om vi som samhälle inte vill att djur ska utsättas för lidande borde vi sluta äta animaliska produkter och stänga ner djurindustrierna, säger Malin Gustafsson.
”Med guldmedaljprogrammet uppmärksammar LRF Mjölk och mejeriföretagen gemensamt mjölkböndernas kvalitetsarbete. Guldmedaljen delas ut till den som levererat mjölk av mycket hög kvalitet i minst 23 år och priset har delats ut sedan 1958.” – LRF.