Prenumerera

Logga in

Energi · Kultursvepet

Svinbra konst + 8 andra fina kulturtips i maj

en katt och en äldre man i en kökssoffa tittar på varandra

Denna månad slår Syre kultursvep ett slag för två populärvetenskapliga böcker på det ständigt aktuella temat tiden, tipsar vidare om drabbande litteratur om Gaza och antisemitism, svinbra konst, prisbelönt dokumentär, förortsfestival och realpolitisk teater.

De andra

Konst 
Julia Lindemalm 
31 maj – 7 september
Arbetets museum, Norrköping 

Grisens värld utforskas i Julia Lindemalms projekt Schwein.

I Lindemalms hittills största utställning samsas fotografier från tidigare projekt med tre nya videoverk och en nyproducerad videoinstallation. Huvudfokus ligger på hennes senaste arbete, Schwein, där betraktaren bjuds in i grisens värld. I andra verk utforskas människans relation till naturen genom svenska katter, djurparker i Europa och tigerägare i USA. 

Unanimal 

Film
Regi: Tuva Björk, Sally Jacobsson 
Sverigepremiär 2 maj 

Förhållandet mellan människor och djur undersöks även i denna dokumentär, som både är filosofisk, nyskapande och humoristisk, enligt Köpenhamns internationella dokumentärfilmsfestival, där Unanimal hade världspremiär i mars. Produktionsbolaget Story marknadsför filmen som “en fascinerande resa där djurens anpassningar till våra urbana liv står i fokus” och där vi “uppmuntras reflektera över vår gemensamma existens i en värld där människan har övertaget”.  Som berättare hör vi ingen mindre än Isabella Rossellini. 

Ur Unanimal. Foto: Tuva Björk

Rinkeby bokfestival 

24 maj, Stockholm

Tredje gången gillt för bokfestivalen i Stockholmsförorten i Järva, som i år har temat ”Ord som förenar”. Evenemanget tar sig också an två litterära motpoler (eller?), nämligen dikt och deckare. 

Programmet vänder sig till både vuxna, ungdomar och barn och är fyllt med författarsamtal, seminarier, workshops och andra aktiviteter på flera platser runt om i Rinkeby. 

Författaren och dramatikern Nora Khalil kommer till Rinkeby bokfestival den 24 maj. Foto: Linus Sundahl-Djerf/SVD/TT

Listan över gästande författare är både lång och stjärnspäckad; Ann-Helén Laestadius, Ali Alonzo, Johar Bendjelloul, Nora Khalil, Andreas Cervenka, Athena Farrokhzad, Lena Andersson, Felicia Mulinari och Syres krönikör Bilan Osman är bara några av dem. 

Vi betalar inte! Vi betalar inte!

Teater
Göteborgs stadsteater, Studion
Regi: Alexander Öberg
Nypremiär 6 maj 

Ensemblen i Vi betalar inte! Vi betalar inte! Vera Veljovic, Lukas Feurst, Fredrik Evers, Victoria Olmarker, Carina M Johansson. Foto: Ola Kjelbye

Upplagt för igenkänning ända in i plånboken när Darios Fos fars om de italienska invånarna som vägrar betala för sina matvaror återigen spelas på Göteborgs stadsteater. Pjäsen skildrar hur “en vanlig förmiddag på snabbköpet förvandlas till en mindre revolution” när invånarna får nog av de höga priserna. Bäva månde Ica-Stig och hans gelikar. 

Böcker

Emmys teorem

Bok
Författare: Julia Ravanis
Förlag: Natur och kultur

I april belönades Julia Ravanis med Gerard Bonniers essäpris för boken Emmys teorem, som handlar om den tyska matematikern Emmy Noether som lade grunden för betydande vetenskapliga framsteg, föga oväntat utan att få någon ära för det. Det har länge talats om intersektionalitet inom feminismen, men det är ett verktyg som kan användas i många sammanhang, till exempel för att visa på samhörigheten mellan estetik, humanism, sociologi och fysik. Julia Ravanis, som förutom att inneha examina i idéhistoria, teknisk fysik och teknikhistoria sitter i redaktionen för tidskriften Glänta, för i flyhänta formuleringar samman så vitt skilda fenomen som matematik, existentiella grubblerier, vardagsbestyr och relationer.

“Lärt och tillgängligt berättar Ravanis på en kristallklar prosa om en av historiens viktigaste matematiker, Emmy Noether, och om strävan bortom kroppsliga begränsningar. Ravanis vågar vara vidsynt och personlig och visar läsaren vägen till en mötesplats där såväl humanioran och naturvetenskapen som dået och nuet kan mötas, på ett lika otvunget som fruktbart sätt.” 

Ur juryns motivering 

Utöver det intressanta livsödet är det en bok som ger oss utan ens grundläggande kunskaper i algebra åtminstone ett uns av förståelse för den teoretiska fysiken – den som förklarar det mest konkreta och undflyende av allt, universum och allt levande. 

Vita hål

Bok
Författare: Carlo Rovelli
Förlag: Fri tanke

En liknande ansats gör Carlo Rovelli i den behändiga publikationen Vita hål när den italienske fysikern redogör för sin stora passion i livet, svarta hål, och deras motsats, de vita hålen. Rovelli blir likt Ravanis gärna personlig och gör sympatiska utvikningar i den italienska kulturhistorien, där Dante och Vergilius agerar följeslagare på forskningens vindlande stigar. Den mansdominerade namedroppingen är enda smolken i bägaren. 

Rabalder

Bok
Författare: Mikolaj Grynberg 
Förlag: Rámus

Denna till storleken mycket blygsamma bok känns nästan tredimensionell vid läsningen, så pregnant är den. De 31 berättelserna, var och en bara två-tre sidor, är skrivna som vittnesmål från människor i Polen med vitt skilda erfarenheter av det judiska. Någon får först på en förälders dödsbädd vetskap om sin judiska tillhörighet. En annan levde med föräldrar plågade av minnen från koncentrationslägren. En tredje minns hur elaka de som barn var mot judiska jämnåriga, och den förväntade ångern visar sig på ett ytterst obehagligt vis vara något helt annat. Grynbergs okonstlade formuleringar och avmätthet, som får en att ömsom dra på munnen, ömsom dra efter andan, gör Rabalder till något av det mest drabbande man kan läsa. 

Världen efter Gaza: En kort historik

Bok
Författare: Pankaj Mishra 
Förlag: Ordfront

Aldrig mer, har västländerna sagt och säger mer än ofta när Förintelsen och dess ofattbara grymheter kommer på tal. Men när Israel urskillningslöst dödar civila i Gaza, som de senaste 18 månaderna, får det ske nästintill obehindrat. Hur är det möjligt? Den indiske författaren och tänkaren Pankaj Mishra försöker dechiffrera denna dubbla måttstock i en bok som sitt tunga ämne till trots är en riktig bladvändare i Linus Kollbergs översättning. Med avstamp i sin egen bakgrund tillför Mishra perspektiv från den majoritet av jordens befolkning vars centrala 1900-talstrauman är slaveriet och kolonialismen snarare än andra världskriget. 

Norgeparadoxen 

Bok
Författare: Lisa Röstlund
Utgivningsdag: 14 maj (Forum) 

Journalisten Lisa Röstlund har prisats för sin rapportering om den svenska skogsindustrin – i den nya boken vänder hon blicken till grannlandet i väst för att förstå hur norrmännen älskar sin natur och är en global röst för mänskliga rättigheter samtidigt som oljan flödar som aldrig förr. Hur går det ihop? Och kan satsningar på vindkraft, en “grönare laxindustri” och  koldioxidinfångning betala notan för den fossila festen? Röstlunds granskning ger förhoppningsvis svaret.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV