Prenumerera

Logga in

Radar · Miljö

Stor oro för framtida vat­ten­brist

Just nu är det varmt i Sverige och både människor och växter kan behöva extra vatten.

I stora delar av södra Sverige råder just nu risk för vattenbrist enligt Sveriges geologiska undersökning (SGU). På vissa håll – som på Gotland – är läget särskilt allvarligt. En ny undersökning från Novus, som tagits fram på uppdrag av Wateraid, visar att allt fler svenskar också oroar sig för vattenbrist.

En majoritet – 54 pro­cent – av de till­frå­gade oroar sig för framtida vat­ten­brist där de bor. Lika många är oroade över klimatkrisens effekter på vattenbristen. Sam­tidigt är det en­dast 15 pro­cent av som har gan­ska eller my­cket högt förtroende för att regerin­gen gör till­räck­ligt för att bekämpa den glob­ala vat­tenkrisen.

– Det här visar att sven­skar­nas syn på vat­ten håller på att förän­dras och att vi inte län­gre tar till­gång till dricks­vat­ten för givet. Sam­tidigt måste vi komma ihåg att vi är ly­ck­ligt lot­tade i Sverige. I genom­snitt an­vän­der vi 140 liter vat­ten per dygn, medan var tionde män­niska i världen helt sak­nar till­gång till rent vat­ten, säger Anna Nilsdotter, generalsekreterare på Wateraid, i ett pressmeddelande.

Kvinnor oroar sig mest

Oron är störst bland kvin­nor och per­soner som uppger att de sym­pa­tis­erar med nå­got av op­po­si­tion­spartierna. Lägst oro kän­ner män, boende i norra Sverige och per­soner som sym­pa­tis­erar med Sverigedemokraterna. 36 pro­cent uppger att de inte är oroliga – varken nu eller för framti­den.

– Om världens län­der inte ly­ckas leva upp till Parisav­talets mål, kom­mer till­gån­gen till vat­ten tvek­löst att bli sämre. Det in­nebär att många samhällen riskerar att bli obe­boeliga och män­niskor kom­mer tvin­gas fly. Där­för är det vik­tigt att världens län­der gör mer för att min­ska ut­släp­pen, sam­tidigt som mer pen­gar måste gå till kli­matan­pass­ning av vat­ten­sys­tem som lätt går sön­der vid ex­em­pelvis översvämningar, säger Anna Nilsdotter.

Duschen värsta vattenslukaren

Opin­ion­sun­der­söknin­gen visar även att de till­frå­gade tror att de an­vän­der be­ty­dligt min­dre vat­ten än den genom­snit­tliga svensken (140 liter per dygn).

– Det här in­dik­erar att vi sven­skar generellt sett har dålig koll på hur my­cket vat­ten vi an­vän­der, men ändå kän­ner en oro över att få slut på vat­ten. Det kan vara bra att se över vad som för­brukar mest vat­ten. Om du till ex­em­pel vat­tnar dina väx­ter med reg­n­vat­ten kan du spara my­cket, men den största vat­tenslukaren är duschen, säger Anna Nilsdotter.  

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV