
I stora delar av södra Sverige råder just nu risk för vattenbrist enligt Sveriges geologiska undersökning (SGU). På vissa håll – som på Gotland – är läget särskilt allvarligt. En ny undersökning från Novus, som tagits fram på uppdrag av Wateraid, visar att allt fler svenskar också oroar sig för vattenbrist.
En majoritet – 54 procent – av de tillfrågade oroar sig för framtida vattenbrist där de bor. Lika många är oroade över klimatkrisens effekter på vattenbristen. Samtidigt är det endast 15 procent av som har ganska eller mycket högt förtroende för att regeringen gör tillräckligt för att bekämpa den globala vattenkrisen.
– Det här visar att svenskarnas syn på vatten håller på att förändras och att vi inte längre tar tillgång till dricksvatten för givet. Samtidigt måste vi komma ihåg att vi är lyckligt lottade i Sverige. I genomsnitt använder vi 140 liter vatten per dygn, medan var tionde människa i världen helt saknar tillgång till rent vatten, säger Anna Nilsdotter, generalsekreterare på Wateraid, i ett pressmeddelande.
Kvinnor oroar sig mest
Oron är störst bland kvinnor och personer som uppger att de sympatiserar med något av oppositionspartierna. Lägst oro känner män, boende i norra Sverige och personer som sympatiserar med Sverigedemokraterna. 36 procent uppger att de inte är oroliga – varken nu eller för framtiden.
– Om världens länder inte lyckas leva upp till Parisavtalets mål, kommer tillgången till vatten tveklöst att bli sämre. Det innebär att många samhällen riskerar att bli obeboeliga och människor kommer tvingas fly. Därför är det viktigt att världens länder gör mer för att minska utsläppen, samtidigt som mer pengar måste gå till klimatanpassning av vattensystem som lätt går sönder vid exempelvis översvämningar, säger Anna Nilsdotter.
Duschen värsta vattenslukaren
Opinionsundersökningen visar även att de tillfrågade tror att de använder betydligt mindre vatten än den genomsnittliga svensken (140 liter per dygn).
– Det här indikerar att vi svenskar generellt sett har dålig koll på hur mycket vatten vi använder, men ändå känner en oro över att få slut på vatten. Det kan vara bra att se över vad som förbrukar mest vatten. Om du till exempel vattnar dina växter med regnvatten kan du spara mycket, men den största vattenslukaren är duschen, säger Anna Nilsdotter.