
När ett par får barn minskar inkomsten för den som föder barnet – hur mycket beror både på parets könssammansättning och vilket nordiskt land de bor i. Det visar en ny studie, ledd av forskare vid Stockholms universitet.
Forskarna följde nyblivna föräldrapars inkomster tre år före och fem år efter ett barns födelse och kunde se att när båda är kvinnor – och därmed i lägre utsträckning riskerar att påverkas av heteronormativa förväntningar – blir inkomstfördelningen mer jämn. Det här gällde särskilt för länder utan vårdnadsbidrag och med tidig barnomsorg. Studien baseras på data från register på över 170 000 olikkönade och 2 800 kvinnliga samkönade par i Sverige, Danmark, Norge och Finland.
– Genom att jämföra samkönade och olikkönade par kan vi få en bättre förståelse för hur mycket av inkomstskillnaderna som beror på könsroller. Samkönade par fungerar som ett slags test – när könsnormerna inte styr på samma sätt blir det tydligare vilken betydelse familjepolitiken faktiskt har för föräldrars ekonomiska villkor, säger Marie Evertsson, professor i sociologi vid Institutet för social forskning (SOFI), i ett pressmeddelande.
I kvinnliga samkönade par är inkomsttappet för den som föder barnet betydligt mindre än i heterosexuella par. Det gäller särskilt i Sverige eftersom familjepolitiken här gör det lättare för föräldrar att dela på både föräldraledighet och ansvar för barnen.
– Resultaten tyder på att familjepolitik som uppmuntrar båda föräldrar att arbeta och dela på ansvaret kan minska långsiktiga inkomstklyftor mellan föräldrarna, säger Marie Evertsson.