
Svenskt Vatten far med osanning när det gäller läget i Vättern. Sanningen är att miljösituationen redan är väldigt dålig, och den riskerar att bli ännu värre, skriver debattören Hans Mannefred.
DEBATT. När jag ser vad Svenskt Vattens Sandra Strandh säger i Aktuellt i SVT om Vättern (16/6), så kan det sammanfattas med: Bottennapp om Vättern.
I hennes värld, så har alltid myndigheter och EU rätt. Jag vill inte påstå att hon ljuger, men det hon påstår är inte sant. Jag rekommenderar Svenskt Vatten att följa med Andreas Vos och Kjell Andersson på en rundtur runt Vättern. Det hela handlar om att under ytan finns svaren – sanningen om hur Vättern mår.
Att Aspa bruk nu – sent omsider – satsar 100 miljoner på rening är väl ett bevis på att de inte har skött Vätterns miljösituation utanför Aspa bruk på ett lämpligt sätt.
Varför renar Hjo sitt vatten från läkemedel? Varför renar inte alla reningsverk runt Vättern sitt vatten från läkemedel? En fråga som kräver sitt svar från Svenskt Vatten.
Varför tar inte försvaret upp ammunitionen i Vättern? Bara utanför Rosenlundsbankarna i Jönköping finns det ca 15 ton ammunition. Tekniken finns, men viljan saknas. Varför ska det behöva få fortsätta så? En fråga som Svenskt Vatten bör ta upp på sin dagordning.
Vad som finns i ens vattenkran, när det gäller PFAS och andra gifter, är en fråga man som kund/konsument (medborgare) kan och ska ställa till sin kommun. Frågar man Svenskt Vatten så finns det inga problem, men det är inte sanningen.
Försvarets övningar utanför Karlsborg, som drabbar Vätterns miljösituation, är ett miljöproblem. Varför ska vårt eget försvar vara vår fiende? Vilken paradox!
Flytta försvarets skjutövningar till Älvdalens skjutfält, som är ett av Europas bästa och mest lämpliga skjutfält för den typen av övningar.
Inte heller ett enda ord från Svenskt Vatten om Munksjön, som har en koppling till Vättern. Munksjön är en av Sveriges giftigaste sjöar. Ska man behöva vänta tills man är död innan sanering och rening sker?
Notera att Simsholmens reningsverk, som drivs av Jönköpings kommun, är den största miljöboven till Munksjön. Om detta har jag inte hört ett enda ord från Svenskt Vatten.
För mig är det självklart att säga nej till en gruva i Norra Kärr. Det som inte kan hända kan hända och då kan dricksvattnet vara i fara.
Vi har redan en gruva i Askersund, den så kallade zinkgruvan som är en stor miljöbov. Den är också ett hot mot Vättern och kan komma att försvåra möjligheterna till att få rent vatten i den planerade tunneln till Örebro.
Jag tycker också man ska lägga ner Vätternvårdsförbundet, där miljöbovarna runt Vättern är medlemmar.
Nu ska sanningen fram om Vättern. Därför kom för några år sedan filmen Vättern under ytan om hoten mot Vättern som dykarna Kjell Andersson och Andreas Vos tagit fram, som ett brev på posten.
Filmen har setts av över tvåhundratusen personer runt om i världen. Och fler lär det bli.
Min uppfattning är att folkbildningen och kulturen kan användas som redskap för att rädda Vättern.
Vätterns framtid är barnens framtid. Det är redan idag över en halv miljon personer, som får sitt dricksvatten från Vättern (om vi räknar med Linköping och Norrköping). Vatten handlar om att överleva och leva. Det ska väl inte vara så svårt att förstå.