Vargjakten i Ripelångenreviret avbröts när fyra vargar hade skjutits, för att det krävdes en DNA-analys. Länsstyrelsen har fått uppgifter om att jägarna visste att fel vargar dödades. ”Om det stämmer så är det mycket allvarligt”, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare till P4 Sjuhärad.
Den 2 januari började vargjakten och redan den första dagen sköts fyra individer i Ripenlångenreviret i Västra Götaland. Målet med jakten är att tömma revir och i Västra Götaland är det bara vargar som tillhör Ripenlångenreviret som får dödas. Enligt länsstyrelsens kännedom ska där finnas fyra vargar, en tik och hennes årsvalpar, pappan dödades tidigare under året i skyddsjakt. Men besiktningen visade att det var två vuxna vargar, en hona och en hane, därtill två valpar som sköts i licensjakten.
Personer som närvarade vid besiktningen berättade för länsstyrelsen att jägarna visste om att vargarna som dödades inte hörde till reviret, rapporterar Göteborgs-posten. Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen Västra Götaland, bekräftar uppgifterna för P4 Sjuhärad.
– Om det stämmer så är det mycket allvarligt, säger hon till radiokanalen.
”Inget fel begånget”
Svenska jägareförbundet svarar på anklagelsen i ett pressmeddelande:
– Jaktledningen har följt beslutet till punkt och pricka. Det finns inget fel begånget. Jag är mycket förvånad att länsstyrelsen – utan att ta kontakt med jaktledningen som bestämmer och planerar jakten – beskyller oss för att medvetet obstruera mot syftet med beslutet, säger Magnus Kelldén, länsordförande i Jägareförbundet Södra Älvsborg.
Han påpekar att jakttillståndet gäller för max sex vargar inom jaktområdets gränser, som har satts av länsstyrelsen. Han menar att det alltid finns risk att angränsande revir räknas in i området, då det kan vara svårt att avgöra exakt var revirgränsen går. Magnus Kelldén är kritisk till att jägarna skulle ha känt till vargarna men struntat i att rapportera dem, vilket länsstyrelsen hävdar enligt pressmeddelandet.
– Vi vill ha en bra dialog med länsstyrelsen även i framtiden. Om man hör eller misstänker något bör man ta samtal med jaktledningen – inte spekulera i media. Det kan i värsta fall leda till att samarbetet och tilltron till länsstyrelsens arbete blir sämre. Så vill vi inte ha det, säger han i pressmeddelandet.
Inte i kärnområdet
P4 Sjuhärad rapporterar att de två vuxna vargarna som dödades i licensjakten befann sig utanför revirets kärnområde och att länsstyrelsen bedömer att paret inte hör till Ripelångenreviret. Svenska rovdjursföreningen konstaterar att det är mycket ovanligt att vargar går in i varandras revir och att vargarnas spår tyvärr är svåra att följa då många människor trampat runt i området.
Västra Götaland är det område där flest jägare har anmält sig för att delta i årets jakt. Fler än 1 000 ville skjuta länets sex vargar enligt Rovdjursföreningen. Totalt har 3 360 jägare anmält sig i hela Sverige, fler än 300 är utländska troféjägare, konstaterar Rovdjursföreningen.
De första svenska vargarna sköts i Ripelångenreviret inom några timmar den första jaktdagen. Totalt nio vargar av de 36 tilldelade dödades den 2 januari. Den andra jaktdagen blev historisk genom att den första vargen någonsin fälldes i Södermanland, som inte tidigare har haft licensjakt. Redan den andra jaktdagen blev också Västmanlands kvot nästan fylld, med fem av sex dödade vargar. Nära hälften av årets tilldelning dödades den andra dagen, totalt 17, flest i Örebro där sju vargar fälldes enligt Jaktjournalen. På förmiddagen den 5 januari dödades den sista vargen i Venabäcken i Västmanland och jakten avslutades. I hela Sverige hade då 23 vargar fällts enligt Svensk jakt.
Jakten kan återupptas
Om DNA-anlysen av de dödade vargarna i Ripelångenreviret visar att de trots allt tillhör samma familj kommer jakten att återupptas. Likaså om två av vargarna hör till reviret.
– Om vi skulle konstatera att det exempelvis är två som tillhör Ripelångenreviret och två andra, finns det anledning för oss att tro att två av Ripelångenvargarna fortfarande är kvar i livet. Då kan jakten återupptas på max två individer, säger Nelly Grönberg på länsstyrelsen till Expressen.
Aktivistgruppen Hunt saboteurs Sweden har svarat P4 Sjuhärad att de kan finnas på plats för att störa jakten. På gruppens Facebooksida hyllas aktivister som i Norge ska ha räddat flera vargar genom att ha smugit in på natten och tagit bort så kallat lapptyg, lina med tygbitar som jägarna sätter upp för att spärra in vargarna. Fem av de sex aktivisterna greps, fick tillbringa åtta timmar i häktet och tvingas böta totalt 73 000 norska kronor, rapporterar föreningen Aktivt rovdyrvern (ARV).
Sänkt skydsstatus
Strax innan vargjakten inleddes, i slutet av förra året, uttalade EU-kommissionen att vargens skyddsstatus borde ändras från strikt skyddad till förvaltningsbar. Detta för att öka möjligheterna till jakt. Något som starkt kritiseras av flera miljö- och djurskyddsorganisationer, då beslutet inte har vetenskaplig grund – tvärtom visar många studier att vargen inte uppnår gynnsam bevarandestatus inom EU. Men det spelar ingen roll för Sverige, förklarar Jens Frank, forskare på SLU Viltskadecenter för P4 Sjuhärad.
– Svenska myndigheter har agerat som om det här förslaget redan hade trätt i kraft sedan flera år, säger han till radiokanalen.
Det finns också en pågående rättsprocess i EU mot Sveriges agerande i vargfrågan.
Årets jakt pågår som längst till den 15 februari.
Uppdatering: Länsstyrelsen Västra Götaland klargör i ett pressmeddelande på eftermiddagen 5 januari att jägare som eventuellt har skjutit varg som inte tillhör Ripelångenreviret inte har begått något jaktbrott.
Här får vargarna skjutas
Södermanland, revir Gryten: 6
Värmland, revir sjunken: 6
Väsmtanland, revir Venabäcken: 6
Västra Götaland, revir Ripelången: 6
Örebro, revir Tångeråsa: 6
Örebro, revir Villingsberg: 6
Totalt Sverige: 36
Källa: Länsstyrelsen