Startsida - Nyheter

Glöd · Debatt

Mer baljväxter – mindre köttproduktion

Ärtodling i närbild.

Varför får en köttbonde utrymme i Sveriges radio för att säga att man inte kan odla baljväxter i Sverige? undrar Annika Rullgård. Det kan man visst – och odling av baljväxter borde ersätta kött- och mjölkproduktion, skriver hon.

DEBATT. Från myndighetshåll har det på senaste tiden talats om att konsumtionen av kött bör minska och att beredskapen för att klara självförsörjning när det gäller mat måste bli bättre. En del av köttet kan ersättas med baljväxter.

Sveriges radio har tagit upp dessa uppmaningar i ett inslag där en köttbonde gavs utrymme att framföra att det är kött och mjölk som bönderna kan producera. Bonden påstår att skulle konsumtionen och därmed produktionen av kött minska skulle Sverige bli mer beroende av import av mat, vilket skulle innebära lägre beredskap beträffande matförsörjningen. Bonden, LRF-ordförnade i Värmland, påstår nämligen att det inte går att odla baljväxter i Sverige.

Under varje artikel på Sveriges radios hemsida står följande: ”Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet”. Tyvärr följer inte Sveriges radio denna devis när det gäller uppgiften att det inte går att odla baljväxter i Sverige. Det går alldeles utmärkt att odla linser, ärter och bönor i Sverige. Själv är jag vegan och äter enbart svenskodlade baljväxter som odlats i bland annat Rättvik. Även en medlemsförening till LRF säljer svenskodlade baljväxter.

Ur beredskapssynvinkel är torkade baljväxter ett oslagbart alternativ eftersom de kan förvaras ett par år i rumstemperatur utan att förfaras. Att odla baljväxter kräver avsevärt mindre areal att producera än motsvarande mängd protein från djur.

En annan aspekt när det gäller produktionen av kött- och mejeriprodukter är de stora utsläpp av metan som orsakas av djurhållningen. Kött- och mejeriprodukter bör därför ersättas med odling av baljväxter för att minska en av orsakerna till de förödande temperaturökningarna på Jorden. Det är dags för kött- och mjölkbönder att minska antalet djur och gå över till odling av baljväxter.

Och vart tog Sveriges Radios trovärdighet och opartiskhet vägen?

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV