Startsida - Nyheter

Radar · Fred

Protester mot eskalering – ”Ingen blodspillan i vårt namn”

Drusiska präster fotade bakifrån, vinkandes. Berg och byggnader.

Efter missilattacken som dödade flera barn i Golanhöjderna har Israel gått till angrepp mot mål i både Libanon och Iran. En högt uppsatt Hamasledare dödades i natt, men invånarna i staden som träffades av den förmodade Hizbollah-raketen motsätter sig hämnd i deras namn.

Den missil som dödade tolv skolbarn- och ungdomar i Majdal Shams i de Israelockuperade Golanhöjderna i lördags har satt igång en våldsspiral som världens experter fruktar kan få ödesdigra konsekvenser. Israel lade ansvaret för attacken mot den drusiska staden på Hizbollah och svarade omedelbart med att bomba mål i södra Beirut, där man antog att en av den militanta gruppens ledare befann sig. Varningar från iranska regeringsföreträdare hindrade inte en uppföljande attack mot Teheran under natten till i dag, som dödade den högt uppsatte Hamasledaren Ismail Haniya.

Enligt Mellanösternexperten Anders Persson är elimineringen av Haniya en ”fjäder i hatten för Israel” men det är en stor provokation att attacken genomfördes på iransk mark.

– Det är ingen tvekan om att en instabil situation blir ännu mer instabil, säger han till ETC.

Motsätter sig hämndaktioner

Samtidigt som höga militära ledare oskadliggörs fortsätter civila att falla offer i maktspelet. På söndagen, det vill säga dagen efter att missilen slog ned i Majdal Shams, beslutade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att stoppa en transport som skulle föra 150 sjuka barn från Gaza över gränsen för att de skulle kunna få vård utomlands, rapporterar The Israel Times. Tidningen skriver också om hur Netanyahu föregående vecka gått emot sin egen försvarsminister Yoav Gallant genom att vägra godkänna etableringen av ett fältsjukhus för barn vid gränsen, som Gallant tillkännagett att IDF skulle upprätta.

När Netanyahu besökte Majdal Shams på måndagen efter dådet möttes han av protester. Invånarna motsätter sig israeliska hämndaktioner och att stadens namn utnyttjas som en politisk plattform, ”på bekostnad av våra barns blod”, enligt Middle east eye som hänvisar till ett uttalande av ett religiöst råd i regionen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV