Radar · Miljö

Drastisk minskning av plastpåsar på brittiska stränder

en person städar upp plast

Den obligatoriska skatten på plastpåsar verkar ha fått effekt. Antalet kassar som spolar upp på stränder i Storbritannien har minskat med åttio procent det senaste decenniet, rapporterar Marine conservation society.

Volontärer från välgörenhetsorganisationen Marine conservation society har undersökt stränder i Storbritannien i över trettio år och har märkt att antalet plastpåsar har börjat att minska de senaste tio åren. I genomsnitt hittade de en kasse på varje sträcka av 100 meter kust under förra året, vilket kan jämföras med fem kassar 2014, rapporterar Marine conservation society. 

Orsaken till minskningen tros vara de nya reglerna som lägger en skatt på plastpåsar.

– Det är fantastiskt att se hur regler kring engångsartiklar som plastkassar faktiskt fungerar, säger Lizzie Price, medarbetare på Marine Conservation Society, i ett pressmeddelande. 

Hon vill att ambitionerna nu höjs hos politikerna för att se liknande lagstiftning för att minska eller förbjuda andra engångsartiklar som plastflaskor, burkar och glas. Det finns en pågående debatt om hur Storbritannien kan bredda skatterna och avgifterna, men i dagsläget finns inga konkreta beslut.

Även dryckeskärlen utgör ett problem. Marine conservation societys rapport kring nedskräpning av stränder från 2023 innehåller närmare 1200 olika enkäter och visar att volontärerna hittade plastflaskor eller läskeburkar på hela 97 procent av alla undersökta stränder.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV