Glöd · Debatt

Naloxon åt alla som behöver det

En kvinna i en bil visar en annan kvinna hur man använder en nässprej.

Naloxon, som motverkar överdoser av opioider, finns nu att köpa receptfritt, och det är bra, skriver Robban Widell. Men det behövs fortfarande mer information, och fler måste kunna få tag i läkemedlet.

DEBATT. Det är dags att naloxon blir lika vanligt och välkänt som insulin. I dag är det den Internationella överdosdagen, som uppmärksammas med lila band på kläder och i sociala medier. Och våra tankar går direkt till något väldigt viktigt i kampen för att förhindra att människor dör av överdoser. 

Nässprejen Naloxon finns från och med den 19 mars 2024 att köpa receptfritt på apotek i Sverige. Det är oerhört positivt och något som vi applåderar.

Nu när naloxon blivit receptfritt så kommer tillgången på naloxon öka bland privatpersoner och anhöriga? Eller hur ser det egentligen ut? 

Tidigare har brukare kunnat hämta naloxon gratis på sprututbyten och laro-mottagningar. Den receptfria varianten gör så att även vi anhöriga kan få tag på detta otroligt användbara verktyg för att rädda våra nära och kära som vi bryr oss så mycket om. 

Men det går långsamt. Det är svårt att inte bli frustrerad när man ser att behovet är så stort. Det dör fortfarande människor i onödan och i ensamhet, som skulle kunna gå att rädda med endast en liten sprej i näsan. 

Nyligen fick Storstockholms brandförsvar utbildning och tillgång till naloxone, och det är jättebra, men vi skulle vilja se att ännu mer gjordes. 

Vi föreslår flera åtgärder:

  • Precis som det finns en hjärtstartare på nästan varje offentlig plats i Sverige bör naloxon ingå i varje kit av uppsatt hjärtstartare. Naloxon har ett bästföredatum på tre år, så detta skulle inte vara något problem att införa.
  • Det krävs att bättre information når ut till anhöriga och andra som inte besöker sprututbyten eller en laro-mottagning. Vi gör vad vi kan för att få ut ordet. Vi har bland annat sammanställt en guide för anhöriga om hur man ska gå tillväga för att få tillgång till den receptfria varianten. Man hittar den på vår hemsida www.brukaranhoriga.se
  • Nu när naloxon börjar nå ut till brandkårer bör även polisen genast få utbildning och tillgång till nässprejen. Det skulle rädda så många fler liv.
  • Priset för den receptfria varianten ligger på runt en femhundring. Vi förstår att det gäller fri prissättning på receptfria apoteksprodudukter och det är inte så mycket att göra åt, men vår förhoppning är att både regioner, kommuner och boenden ska kunna få köpa in naloxon till ett billigare inköpspris och dela ut till behövande tillsammans med den obligatoriska rådgivningen. 

Men vi står också inför utmaningar. Många brukare är livrädda för vården och myndigheter och håller det dolt att de använder. De vägrar besöka ett sprututbyte i rädsla för repressalier eller för att det ska nå deras arbetsgivare. Hur når vi dem med information och naloxon?

Vi hoppas att kunskapen om detta livsviktiga läkemedel sprids runtom hela landet, inte bara på denna dag, och att spridning av naloxon fortsätter öka. Det är vi skyldiga våra närmaste.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV