De känsliga vinrankorna brukar liknas vid kanariefågeln i kolgruvan för ett ändrat klimat. Upp till 70 procent av vinregionerna kan bli olämpliga för produktion om världen missar klimatmålen, enligt en studie.
Dagens framgångsrika vinregioner ligger främst på mellanbreddgraderna. Där är det tillräckligt varmt för att druvorna ska mogna, men inte allt för hett, och relativt torrt så att sjukdomar inte lika lätt sprider sig.
Men klimatförändringens ihållande torka och mer frekventa värmeböljor ritar om vinkartan – en verklighet producenter redan behöver hantera.
Tidigare studier har riktat in sig på regionala förutsättningar. Nu vill en grupp forskare ge en global bild av vinets föränderliga geografi genom att sammanställa resultaten.
Finns vinnare
Det finns vinnare och förlorare. Odling kan bli möjlig på platser som inte tidigare har passat medan redan varma och torra regioner kommer att få det tuffast.
Mellan 11 och 25 procent av vinregionerna kan stå inför en mer gynnsam produktion till följd av stigande temperaturer. Nya passande områden kan också uppstå på högre höjd eller mer nordliga breddgrader (som södra Storbritannien), enligt litteraturstudien som publicerats i tidskriften Nature Reviews Earth & Environment.
Sämre ser det ut i 49 till 70 procent av vinregionerna, beroende på grad av global uppvärmning. Här ser forskarna ”avsevärd risk” för att det inte längre kommer att vara ekonomiskt gynnsamt att producera bra vin.
– Man kan fortfarande göra vin nästan var som helst, men vi har tittat på kvalitetsvin med ekonomiskt lönsamma skördar, säger huvudförfattaren Cornelis van Leeuwen till nyhetsbyrån AFP.
Ökad mångfald
Exakt hur dyster framtiden blir avgörs av hur allvarlig klimatförändringen blir i kombination med möjlighet och förmåga till anpassning.
För att undvika solbrända druvor finns enkla knep som att skugga vinrankorna. Ökad mångfald bland druvorna kan dock hjälpa allra mest, enligt forskarna.
”Det finns fortfarande hundratals till tusentals olika varianter och kloner som väntar på att bli utforskade, varav många kommer att ha värdefulla egenskaper för anpassning till klimatförändringarna”, skriver forskarna.