Den första omgången i det extrainsatta franska parlamentsvalet är i gång. Efter resultatet i EU-valet, där det högernationalistiska Nationell Samling tog hem 31,4 procent av rösterna medan Emmanuel Macrons Renässans endast fick 14,6 procent, utlyste presidenten nyval.
– Macron har nog räknat med att de höjda insatserna borde öka stödet för honom, men också att andra kraftsamlar mot Nationell Samling. Men i nuläget ser det svårt ut, säger Göran von Sydow, chef för Svenska institutet för europapolitiska studier, Sieps, till SVT Nyheter.
Högernationalistiska Nationell Samling går framåt i opinionen, Macrons mittenalternativ tappar och en samlad vänsterallians är tre alternativ i det franska parlamentsvalet.
Opinionsmätningar visar att Macrons parti förlorar platser i nationalförsamlingen och kommer att behöva söka koalitioner för en majoritet. Risken är stor att Frankrike får ett så kallat hängt parlament, där ingen har egen majoritet.
Får Macrons parti inte absolut majoritet kan han tvingas samarbeta med en premiärminister från ett annat parti, vilket i Frankrike kallas samboende. Skulle alltså Nationell Samling få absolut majoritet blir det komplicerat för att liberale Macron tvingas utse en premiärminister från extremhögern.
Vid samboende förlorar presidenten makt över inrikespolitiken till premiärministern, men behåller kontrollen över utrikes- och försvarspolitiken. Macron förlorade 2022 majoriteten i parlamentet och har därefter fått samla stöd hos övriga partier i olika frågor.
Franska valet
Vallokalerna i Frankrike hålls öppna den 30 juni från klockan 8 till 18 eller 20. Därefter kan de första vallokalsundersökningarna publiceras.
I en andra omgång, den 7 juli, ställs de två kandidater som fått flest röster mot varandra, men även kandidater som fått över 12,5 procent. Kandidaten som får flest röster vinner valkretsens mandat.
I det franska parlamentet finns 577 säten och för att vinna en absolut majoritet krävs 289.
SVT nyheter