Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

G7-länderna har satt deadline för kolkraft – men möts av kritik

Demonstration eld

G7-länderna representerar världens sju största industrialiserade ekonomier och har nu kommit överens om att fasa ut kolkraften den första halvan av 2030-talet – om än med vissa förbehåll. Men beslutet imponerar inte på miljöorganisationen Greenpeace, som beskriver det som ”för lite och för sent”.

Det är i den italienska staden Turin som energiministrarna från G7-länderna nått en överenskommelse om att fasa ut kolkraft den första halvan av 2030-talet – med vissa förbehåll, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Förbehållen som presenteras är alternativet att fasa ut kolkraft genom att hålla sig till ”en tidtabell som är förenlig med att hålla en temperaturökning på 1,5 grader inom räckhåll, i linje med ländernas bana mot nettonollutsläpp”. I en intervju med CNBC beskriver Storbritanniens minister för kärnkraft- och förnybar energi, Andrew Bowie, överenskommelsen som historisk. 

– Att G7-länderna sätter sig runt bordet och skickar en signal till världen om att vi, världens avancerade ekonomier, åtar oss att fasa ut kolet i början av 2030-talet är helt otroligt, säger han. 

Men miljöorganisationen Greenpeace skriver i en bulletin, att de anser att utfästelsen är otillräcklig. 

– Om de är seriösa och i linje med vad vetenskapen säger behövs för att hålla 1,5 grader inom räckhåll, måste G7-länderna skrota detta dinosauriebränsle som förstör planeten senast 2030. Och klimatnödläget kräver att de inte bara stannar vid kol. Fossila bränslen förstör människor och planeten och ett åtagande om att snabbt fasa ut alla fossila bränslen – kol, olja och gas – behövs omgående,  säger Tracy Carty, policy och klimatexpert på Greenpeace international i uttalandet. 

Protester ägde rum i samband med mötet, en motorväg blockerades och bilder av världsledare brändes upp. Demonstranterna hävdade att G7-ledarna misslyckats med att uppfylla sina klimatkrav, liksom att de sviker framtida generationer på grund av klimatförändringarna.

Kol står för en mindre del av energiproduktionen i Frankrike, Italien och Kanada men desto mer i Tyskland, USA och Japan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV