Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Värmebölja i Östersjön hotar många arter

Östersjön.

Just nu är det 18 grader varmt i Östersjön, vilket är fyra grader varmare än normalt denna tid på året. ”Det är väldigt allvarligt”, säger Gunilla Rosenqvist, professor i ekologi till P4 Gotland.

Värmeböljor i Östersjön är något som vi vant oss vid att se de senaste åren. En pågående värmebölja i Östersjön gör att det just nu är fyra grader varmare än normalt. Och det kan göra att många arter får svårt att överleva på lång sikt.

”Det är väldigt allvarligt”, säger Gunilla Rosenqvist, professor i ekologi vid Uppsala universitet, till P4 Gotland, och fortsätter:

– Problemet när du har så här långa perioder med värme är att det är väldigt stressande för väldigt många av organismerna i havet. Det gör ju att vi kanske kommer att se att några av de här arterna som vi har haft i Östersjön försvinner för att de inte klarar sig, för att det är för varmt helt enkelt. 

Värmen kan också leda till kraftigare algblomningar och mindre syre på bottnen, vilket i sig leder till att exempelvis många torsklarver dör. Att vi nu går in i en kallare period löser inte situationen. 

– Vi kommer fortfarande ha temperaturer som ligger högre än det som vi hade för 20 år sedan. Det kommer inte repareras bara för att vi nu får en kallare period, säger Gunilla Rosenqvist.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV