Startsida - Nyheter

Radar · Inrikes

Ordföranden: Det är ett måste på årets Pride

Michal Budryk och en prideflagga

Prideparad i all ära, men årets Stockholm Pride är mer än så. En föreläsning på festivalen som startar i dag heter exempelvis ”Den kulturella fittan i fokus”. Här ger ordföranden sina bästa tips från programmet.
– Det finns mer än schlager, säger han.

Nu på lördag går Prideparaden genom Stockholms gator.

– Det får man inte missa, det är årets höjdpunkt, säger Michal Budryk, ordförande för Stockholm Pride 2024.

Bortsett från Prideparaden och efterföljande fest har han andra tips från det späckade programmet. På onsdagen är det exempelvis countrykväll där bland annat Anna Bergendahl och en ”hemlig countrylegend” spelar.

– Det är en nyhet för i år. Country är sällan något som förknippas med Pride. Vi vill utmana bilden och visa att det finns andra musiksmaker än schlager, säger Michal Budryk.

En annan musikstil som också lyfts i årets Pride är opera.

– På torsdag är det opera sing along, det är min personliga favorit.

Sexliv med ADHD

Men Pride innehåller inte bara fest och glamour. I Pride house hålls föreläsningar, bland annat om hur ADHD kan påverka sexlivet på gott och ont. I föreläsningen ”Den kulturella fittan i fokus” lyfts föreställningar, myter och historiska fakta om könsorganet. 

– I Pride house tas mer politiska frågor upp, säger Michal Budryk.

Hans främsta tips från Pride house är ett seminarium på torsdag om införandet av ett tredje juridiskt kön, något som diskuterades i förarbetet till könstillhörighetslagen men som aldrig kom med i den lagändring som klubbades igenom i våras.

”En sådan reform skulle ytterligare öka självbestämmandet för de med en trans och queeridentitet, inte minst för icke-binära och intersexpersoner”, står det under programpunkten.

Rättsosäker asylprocess

Ett annat seminarium han vill lyfta är i morgon, tisdag, och handlar om asylprocessen för hbtq-personer, som ofta är rättsosäker. 

”Migrationsmyndigheterna ställer särskilda (och olagliga) krav vid trovärdighets- och tillförlitlighetsbedömningen i dessa asylärenden. De kräver bl.a. att personen har specifika livserfarenheter, något som saknar både juridiskt och vetenskapligt stöd”, står det under beskrivningen av seminariet på Stockholm Prides hemsida.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV