Radar · Miljö

Bara 13 europeiska städer klarar WHO:s riktlinjer för bra luft

Uppsala domkyrka

Inte många europeiska städer når upp till WHO:s krav på god luftkvalitet. Dit hör inte Uppsala, som har bäst storstadsluft i Europa, enligt en rapport från miljöbyrån EEA.

Uppsala och Umeå är topprankade i en ny rapport om luftkvalitet i europeiska städer från Europeiska miljöbyrån EEA. Men av de 375 europeiska städer som EEA undersökt klarar endast 13 stycken ”WHO:s riktlinje på 5 mikrogram per kubikmeter luft”.

EEA skriver i sin rapport att tre av fyra européer bor i städer, och att de flesta av dem är utsatta för höga nivåer av luftföroreningar. Att förbättra luftkvaliteten till WHO:s rekommendationer skulle avsevärt minska antalet förtida dödsfall orsakade av luftföroreningar, enligt EEA. WHO:s rekommendationer ligger på ”maxnivå på 5 μg/m 3 för fina partiklar för långtidsexponering för att skydda hälsan”.

I undersökningen har uppgifterna från över 500 övervakningsstationer samlats in i EES-medlemsländerna under år 2022 och 2023.

Bäst luft i Europa har Uppsala. Andra svenska städer som ingått i undersökningen är Umeå (plats 3), Norrköping (plats 7) och Stockholm (plats 11), som alla klarar WHO:s riktlinje på 5 mikrogram per kubikmeter luft.

Det gör däremot varken Göteborg (plats 19) eller Malmö (plats 41) det, med nivåer på 6,1 respektive 7,1 mikrogram per kubikmeter luft.

Kroatiska Slavonski Brod har den sämsta stadsluften i Europa med 26,5 mikrogram per kubikmeter luft.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV